Sunday, November 11, 2007

Helicopter

Goedenmorgen,
Even een quicky. Een kennis van Rick is helicopter piloot. Hij belde gisteren op of we mee wilden voor een rondje? Tùùrlijk! Dus vanmiddag gaan we een uur lang de lucht in (bij mooi weer). Kan me herinneren dat wij dat 1 keer eerder hebben gedaan, in het 1ste of 2de jaar dat we hier woonden. En dat was zo mooi. Zoals jullie weten (en zo niet dan nu wel;-) ligt Kaapstad aan de oceaan. Die kustlijn volgen is zò mooi vanuit de lucht. En dan natuurlijk de Tafelberg die overal boven uit steekt. Het is ook walvissentijd. Ik hoop dat we ze zien liggen in het water. Het is een mooie zonnige dag tot nu toe, dus helder, licht zeewater waar die beesten dan mooi donker in afsteken.
1 Maal per jaar komen (sept t/m nov) de 'Southern Right' walvissen hier naar de kust om te paren of om hun jongen ter wereld te brengen in de ondiepe, warmere wateren langs de kust. De rest van het jaar zwemmen ze rond in de koude wateren rond de zuidpool die rijk aan plancton zijn. Hier voor de kust zijn ze dus eigenlijk gewoon een paar maanden op dieet. Of ze ook 'Sonja bakkeren' weet ik niet ;-) De vrouwtjes hebben een 3 jaarlijkse cyclus op hun 'vakanties' langs onze kust: 1ste jaar paren, het jaar daarop werpen ze hun jong (dus dames, niet zeuren over 9 maanden draagtijd, het kan erger! :-). Het 3de jaar is dan eindelijk echt vakantie. Ze doen niets en rusten uit. Daarvoor moeten ze overigens wel de mannetjes van zich afhouden want die denken natuurlijk elk jaar maar aan 1 ding op hùn vakantie: neuken!! (sorry Mam:-)) De walvisdames hebben daar een slimme manier voor bedacht. De mannetejes moeten, om te kunnen paren (beter zo Mam?) op hun rug onder het vrouwtje zwemmen om zodoende buik aan buik te komen liggen. Als het vrouwtje geen zin heeft dan zwemt ze heel ondiep water in, tot vaak zelfs vlak op het strand. Er zijn bepaalde plekken hier langs de kust waar dat gebeurd en het is een ideale gelegenheid om deze enorme zeezoogdieren 'up close' te bekijken, gewoon vanaf het strand. Af en toe liggen er ook 'walvissen' op het strand, maar dat blijken dan, als ze gaan lopen op 2 benen, landzoogdieren in badkleding te zijn die hoognodig moeten gaan 'Sonja bakkeren' ;-))
De Southern Right walvis is vroeger bijna uitgeroeid door de walvisjacht maar sinds het algemene verbod daar op neemt hun aantal gestaag toe. Dus zeg NEE tegen de walvisjacht! Elk jaar worden er vanuit de lucht tellingen gedaan langs de kust. Dus vanmiddag ga ik mijn eigen telling doen. De uitslag volgt later...