Thursday, March 12, 2009

Spreekwoorden belicht

Lieve allemaal,

Vandaag een aantal verhalen aan de hand van de volgende spreekwoorden:

1. Waar een wil is, is een weg.
2. Het in Keulen horen donderen.

3. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.


1. Waar een wil is, is een weg.
-----------------------------------
Ik zou hier ook van kunnen maken: Waar Wil is, is een weg want ik heb het over Wil Groot. Ja, zijn daden benne groot! What's in a name :-)) Vorig jaar heb ik al eens een stukje over Wil geschreven maar ik merk dat er sindsdien veel nieuwe lezers bij zijn gekomen die dat wellicht gemist hebben. Daarom nog een keer op herhaling.

Wil is een vriend van mij uit Amsterdam maar we hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Zuid-Afrika toen ik daar net woonde. Deze week kreeg ik weer een email met de melding dat er een nieuw stukje is verschenen op zijn blog:

http://wilhelmus.waarbenjij.nu/index.php?page=message&id=0

Bij het lezen schieten mij de tranen in m'n ogen want wat doet Wil hier in Zuid-Afrika een fantastisch mooi en goed werk en wat heeft hij sinds het oprichten van van zijn stichting Willenendoen in 2007 al veel bereikt! Daarover lees je op de website van de stichting:

www.willenendoen.org

Lezen! Niet morgen of 'van de week' eens een keer maar nu, zodra je met mij klaar bent! Denk er aan :-))

Waarom ik zo'n bewondering voor Wil heb? Omdat hij zijn plan in daden heeft omgezet. Omdat hij dat doet in zijn vrije tijd (hij heeft een baan, net als u en eh... ik niet dus :-)) Omdat hij hier geen geld voor krijgt betaald via de stichting. Sterker nog, hij legt er zelfs geld op toe omdat hij zelf zijn tickets van Amsterdam naar Kaapstad betaald! Er moet niets aan de strijkstok blijven hangen is zijn standpunt. Geweldig! Zo is er een hele korte en directe lijn van stichting naar 'project' en komt al het ingezamelde geld daar terecht waar het voor bedoeld is. En dan ook nog het werk ter plekke zelf waarbij Wil niet alleen sociaal met de kinderen bezig is maar ook educatief, ze iets meegeeft voor de toekomst. En zo bereid Wil hen een weg, weg uit de goot.

En daarvoor neem ik mijn petje af en als ik hem dan toch af heb ga ik er maar meteen mee rond door jullie (opnieuw) te vragen om donateur te worden of om een éénmalige donatie te doen. Hoe en waar? Alle info vind je op genoemde website maar voor de zekerheid heb ik daarvan hier onder gekopieerd:

Steun ons

AIDS richt in Zuid-Afrika zoveel leed aan, dat de wanhoop is toegeslagen. Op dit moment lijdt 30% van de bevolking aan Aids en het vermoeden bestaat dat dit cijfer nog zal oplopen tot 50%. Er moet een kentering plaatsvinden.

U kunt ons initiatief steunen door een bijdrage over te maken op rekeningnummer: 1379.77.387 ten name van Stichting WillenenDoen te Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u mailen naar willendoen@gmail.com


Ik zal zelf ook een duit in het petje doen door een deel van de onlangs door mij ontvangen belastingteruggave (waarvoor dank aan René :-)) op bovenstaand rekeningnummer te storten. Zij hebben het harder nodig dan ik. En mocht je denken 'ja maar ik steun al zoveel, zit wat krap bij kas en recessie en zo', bedenk dan dit: zo lang je je dagelijks brood niet uit een vuilnisbak hoeft te halen valt het nog wel mee! Kom op en steun!

**********************

2. Het in Keulen horen donderen.
----------------------------------------
Als het goed is zijn vorige week alle alarmbellen in Amsterdam gaan rinkelen want men heeft het in Keulen horen donderen of, in dit geval, zien donderen want daar stortte namelijk een heel gebouw als een kaartenhuis in elkaar (met dodelijke afloop ook).
Oorzaak? Diep in de grond onder het gebouw was men op dat moment bezig met ... jawel, het boren van een nieuwe metrotunnel!
Saillant detail: het bedrijf dat dit in Keulen doet is ook aangenomen voor het boren van de tunnels van de Amsterdamse Noord-Zuid lijn!

Tot nu toe is men in Amsterdam alleen nog maar maar bezig geweest met de aanleg van de haltes van de nieuwe Noord-Zuid lijn. De vele problemen die dit al opgeleverd heeft (oa verzakkingen Vijzelgracht) voorspellen weinig goeds voor het echte boorwerk onder het oude stadscentrum door. "Amsterdam, die mooie stad. Die op palen is gebouwd ... "

Tegenstanders van de aanleg waarschuwden al vanaf het begin voor een overschatting van de techniek en een onderschatting van de gevaren. De recente gebeurtenissen spreken in hun voordeel. Dus Amsterdams stadsbestuur, voor een "bezint eer ge begint" is het nu te laat en daarom zou ik willen zeggen: "beraad, eer en òf ge verder gaat! "

*************************

3. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.
---------------------------------------------------
Ook dit spreekwoord toonde deze week weer eens zijn ware .... eh, gezicht! Toen

****C********************************************
*********E***************************************
**************N**********************************
*******************S*****************************
*************************U***********************
******************************R******************
***********************************E*************
****************************************D********

(**Van de Blogger redactie:
"Met het oog op de wet" Beskerming Privasie van die Afrikaner huisvrou" is op last van de AVH (Afrikaner Vereniging voor Huisvroue) bovenstaande tekst gecensureerd. Wij betreuren deze inperking van de vrijheid op nieuwsvergaring ten zeerste maar aangezien er bedreigingen zijn gedaan aan het adres van de schrijver zagen wij ons genoodzaakt tot deze drastische ingreep over te gaan. ")
Na overleg met de redactie leg ik mij neer bij de mij opgelegde censuur. Doe ik dat niet dan valt er nog een spreekwoord te bespreken. "Boontje komt om zijn loontje" is dan wellicht uit te leggen als "Ro'tje legt het loodje" en daar ben ik nog lang niet aan toe! :-)) :-))

Fijn weekend allemaal.

Liefs,
Roland
xx