Tuesday, December 11, 2007

Imagine...

Lieve allemaal,

Zo, ik heb van de week maar eens 'gramatica' gegoogled, zegt dat kreng van een zoekmachine wijsneuzerig "bedoeld u grammatica?"...ehr... oeps... ja dus en hoog nodig dus ;-). Via mijn zus vernam ik dat ik nogal in de fout ging qua spelling. En dat had niet zozeer te maken met C's en K's als met de vervoegingen van de werkwoorden. Ahum... ok dan. Tijd om eens even wat grammatica (dubbel m;-) door te nemen. En oh wonder der techniek, op het internet vind je van alles en dus ook uitleg van de Nederlandse grammatica regels, inclusief oefeningen er bij. Blijkt dat ik inderdaad het één en ander aan regels en ezelsbruggetjes door mekaar heb gehusseld: husselen-hussel-husselde-ik heb gehusseld met een d dus maar het is jij/hij/het husselt met een t dus. En bij dat laatste ging ik dus steeds, maar wel consequent (konsekwent?) in de fout. Ik paste de "t kofschip/'t fokschaap" regel die voor voltooid verleden tijd (vvt) bedoeld is toe op de onvoltooid tegenwoordige tijd (ott) en daarmee eindigden jij/hij/het nogal eens op stam+d terwijl dit natuurlijk stam+t moet zijn.
Ik beloof beterschap in dezen al blijven al die ezelsbruggetjes natuurlijk wel voor ezels... ;-) Foutloos zal ik zeker nooit zijn mede dankzij alle spellingswijzigingen van de afgelopen jaren toen ik in het buitenland zat. Maar die d-t kwestie zou voorlopig weer even goet moeten gaan (geindje!! ha ha, nog één! ;-))

Er liggen wat onderwerpen op stapel, klaar om over geschreven te worden. Deels mijn eigen ideeën en gedachten die ik kwijt wil, deels ook naar aanleiding van jullie vragen en opmerkingen. Zo wordt mij de laatste tijd veel gevraagd of ik geloof. Grappig, dat zo'n onderwerp meer naar boven komt nu ik 'ernstig' ziek ben dan toen ik gezond was. Ernstig zet ik er bewust in want bij een griepje is er niemand die het vraagt ;-) Ik denk dat men met die vraag eerder bedoeld hoe ik denk over de dood en dat dit een mooie omweg is om uiteindelijk tot dat voor velen toch angstige en beladen onderwerp te komen. Ik zelf heb er zelf geen moeite mee om er over te praten. Ik ben er absoluut niet bang voor, voor datgene wat er wel of niet na de dood is. En dat heeft dan weer te maken met mijn eigen visie daarop. Als ik die kort zou moeten uitdrukken dan kom ik op een woord als 'holistisch' uit. In de zin van 'één' of 'onverdeeld'. Maar daarover een andere keer meer. 't Is al redelijk laat, 19.00 uur en om mijn visie helder op 'papier' te zetten heb ik wel even tijd nodig.
Daarmee verbonden zijn thema's als 'kerk' en voor mij persoonlijk ook 'homosexualiteit'. En werd mij ook gevraagd: "Hoe kijkt men tegen homosexualiteit aan in Zuid Afrika?' Daarbij verschilt Zuid Afrika nogal van 'zuidelijk' Afrika. In positieve zin gelukkig.

Maar voor nu eerst nog even terug naar gisteren en het kerst thema. Hangt natuurlijk ook weer samen met wat je wel of niet gelooft (eh... met een t? ;-)
iedereen geeft zijn eigen invulling aan het geheel en heeft er een eigen mening over. Wel of niet versieren van je huis. Wel of niet samen komen met familie met kerstmis zelf. Wel of niet uitgebreid eten. Waar het voor mij/ons dit jaar op neerkomt is gezellig samen zijn met vrienden. Zoals altijd (en niet alleen met kerst) hoort daar lekker eten en drinken bij (1 glaasje wijn voor mij). En ach, het huis een beetje versieren is leuk, eens wat anders dan normaal. Verder doe ik niet zo aan de oprukkende vercommercialisering mee. Inderdaad Dick, de dag na Sinterklaas is alles kerst. En daarna vind je meteen al de paaseieren met daar voor tegenwoordig ook nog het steeds populairdere Valentijn... Gelukkig kan ik zeggen dat ik in de positie verkeer dat als ik iets nodig heb ik het gewoon kan kopen, het hele jaar door. Dààr heb ik geen kerst voor nodig. En als je het hele jaar door niet vriendelijk en aardig voor elkaar kunt zijn, er vóór elkaar kunt zijn, dan heeft het in mijn ogen weinig zin om met kerst of andere hoogtij (ver)jaardagen dat ineens wel te doen. Geloven doe je niet alleen in de kerk. Iets voor iemand betekenen doe je niet alleen met kerst. Het is een 'levenswijze'... een wijze van leven voor élke dag. En van uit die visie vier ik kerst (met 'alles er op en er aan;-)

Hoe een ieder het viert (of niet), hoe een ieder gelooft (of niet) moet een ieder voor zich weten. In mijn ogen is er in die zin geen goed of fout, alleen maar anders? En anders is niet beter of slechter, het is gewoon anders. Het andere/de ander (geloof/huidskleur/sexualiteit/...) respecteren in plaats van elkaar be- of veroordelen, daar scheelt het nog wel eens (vaak) aan. Live and let live... "Imagine" (John Lennon)... I know I can!

Tot zo ver de vervroegde kerstboodschap van deze koningin/Queen ;-))

Liefs,
Roland
xx