Wednesday, January 09, 2008

Verkiezingsperikelen

Lieve allemaal,

Sinds eind vorig jaar al overal verkiezingsperikelen. Te beginnen met wat mij het meest schokte, de moord in Pakistan op de oud-premier, mevrouw Benazir Bhutto. Na terugkeer uit ballingschap, ze woonde met man en kinderen in Dubai, was ze favoriet voor een 3de ambtstermijn als premier van dit land met de op 5 na grootste bevolking ter wereld. Dit laatste feit wist ik niet en verbaasde mij als 'onwetende westerling' enigzins. Maar ik begrijp ineens wel beter waarom vooral Amerika in dit buurland van China de democratie graag voortgezet ziet en ook graag Bhutto weer als premier had. Want ondanks beschuldigingen van corruptie en een gedwongen aftreden bij haar 1ste ambtstermijn, stond ze wel voor democratie en de rechten van de vrouw en dat in een islamitisch land! Kortom, een vrouw 'met ballen' en dat mag ik wel ;-) En daarom, als eerbetoon en 'in memorie' hier op deze plek een foto:

Benazir Bhutto †

En van deze éne vrouw is de overstap naar die 'andere' een logische. Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezing pas in Oktober is, mogen we nu allemaal alvast meegenieten van de voorverkiezingen. Maar eerst even een 'side step' naar Zuid Afrika. Afgelopen weekend 2 trouwerijen in het nieuws. De eerste die van Jacob Zuma, sinds kort leider van het ANC en daarmee de beoogde nieuwe president van dit land. En daar is heel wat tegen van doen want er lopen nogal wat aanklachten tegen hem, o.a. corruptie, afpersing en verkrachting, waarvoor hij zich nog zal moeten verantwoorden. Hij trouwde nu met een vrouw met wie hij al 2 kinderen heeft en die dus de 'first' lady' zal worden. Zij moet hem echter wel delen met zijn 3 andere en eerdere vrouwen... ehr... wat? Eerlijk gezegd weet ik niet precies hoe dit zit. Is 'veelwijverij' toegestaan in de 'nieuwe' Zud Afrikaanse grondwet? Of zijn die eerste huwelijken 'stam' huwelijken geweest (Zulu's) en geen huwelijken voor de wet? Al met al minder schokkend dan de moord op Bhutto maar deze man als president??
Die 'nieuwe' grondwet (sinds 1994) maakte ook het 2de huwelijk van dit weekend mogelijk. In Kaapstad trouwde Zachi Achmat, Zuid Afrika's bekendste voorvechter in de strijd tegen HIV/AIDS. Hij trouwde met zijn man, een man-man huwelijk dus en daarmee bent u dan meteen op de hoogte van die stand van zaken hier. Na Nederland was Zud Afrika destijds het 2de land ter wereld waar het homo-huwelijk mogelijk was. Op grond van het verbod op discriminatie in welke vorm dan ook. Dank u Mr. Mendela want hij heeft ook dèze ongelijkheid recht getrokken. Deze man was en is zijn tijd vèr vooruit, dat zal de geschiedenis ons nog leren...

En daarmee dan de stap naar Amerika en die andere vrouw en dan heb ik het natuurlijk over Hillary Clinton. Via het filmpje van gisteren (wat een test was en ik niet plaatste vanwege de titel ;-) kwam ik op dit onderstaande filmpje. In dit 10 minuten durende fragment beantwoorden de presidentskandidaten, zowel republikeins als democraat, vragen mbt 'gay & lesbian rights'. Kijk en luister of sla het over:



Republikein of Democraat, in het "land of the free" is nog geen plaats voor gelijke rechten voor gays & lesbians. Dat is niets nieuws dus ik kan het niet verassend of schokkend noemen maar een aanfluiting vind ik het wel voor een land dat vrijheid en gelijkheid zo hoog in het vaandel heeft staan. En met de aards conservatieve republikeinen (nu olv Bush) aan de macht zal er op dat gebied (én vele anderen) niet veel ten goede veranderen. Dus laten we hopen dat genoeg Amerikanen nu meer dan genoeg hebben van 8 jaar Bush-beleid en klaar zijn voor verandering. Dat is tegelijk de boodschap van de democratische kandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Wie van deze twee uiteindelijk de kar mag trekken namens de democraten blijft niet te voorspellen en is een mooi circus om te volgen. Hoe dan ook, mocht één van deze twee het tot president schoppen (daarvoor moeten ze dus eerst elkaar verslaan en daarnà nog de republikeinse kandidaat) dan zorgt dat voor heel wat primeurs. In het geval van Obama (ik denk steeds Osama!:-) wordt het de eerste zwarte president van de VS en volgens mij ook de jongste. In het geval van Hillary wordt het de eerste vrouw met daarmee ook de eerste 'first man' of hoe wordt haar man Bill dan genoemd? Tevens ook voor het eerst een presidentspaar in omgekeerde rollen terug keert. Er zullen ongetwijfeld nog andere primeurs zijn en laten we hopen op een vriendelijker 'gay & lesbian' beleid. Niet alleen in woorden maar ook daden!

Persoonlijk hoop ik dat het Hillary wordt. Oòk zo'n vrouw 'met ballen'. Ik mag haar wel. :-))

Liefs,
Roland
xx