Thursday, May 01, 2008

Ten hemel varen

Lieve allemaal,

30 April, Koninginnedag. In oranje shirt zit ik aan m'n laptop, vlak bij het raam. Buiten waait de wind en komen donkere wolken vanuit het zuidwesten aangedreven. Het is nog droog maar de vraag is voor hoe lang? Binnen op de vensterbank staat een oranje bos bloemen, rozen en gerbera's, gekregen van m'n zus die vannacht is blijven slapen. En vanmorgen toverde ze ook nog oranje tom-poezen uit de koelkast te voorschijn. En daar blijf het bij voor wat betreft mijn Koninginnedag.

Ik realiseerde me vanochtend dat ik hier nu een jaar woon. Nou ja, dat ik vorig jaar vlak voor Koninginnedag hierheen verhuisde kan ik beter zeggen. Van dit afgelopen jaar was ik natuurlijk 5 maanden in Kaapstad. Vorig jaar April was een warme maand.

------------

Dat was gisteren. Het bleef de hele dag droog met in de middag zelfs wat zon. Maar te koud en winderig om naar buiten te gaan voor mij. Stil zittende in een rolstoel heb je het veel sneller koud dan wanneer je in beweging bent. Ook vandaag, 1 Mei, staat er nog een windje maar komend weekeinde is weer warmer weer voorspeld. Kan ik dan weer eens mijn neus buiten de deur steken. Ook vandaag wordt weer een lekker rustig dagje binnen. Hemelvaartsdag en buiten op straat is het muisstil.

Afgelopen dinsdag was ik met m'n ouders naar het UMC in Utrecht. Controle bij het CTB = Centrum voor Thuis Beademing. De resultaten kwamen overeen met die van een week eerder in het AMC. Het betekent dat ik nog niet aan de beademing hoef en dat de plaatsing van de PEG-sonde volgende week gewoon plaats kan vinden. Wel werd ik weer gewezen op de mogelijke risico's van de ingreep. Dingen die je liever niet hoort maar die wel realiteit zijn. Ik hoop dat ik alles zonder problemen doorsta maar als het fout gaat wil ik geen invasieve beademing omdat ik dan voorgoed aan die machine lig en dat wil ik absoluut niet! Dus ja, er is een (kleine) kans dat het dan gebeurd is met me... Dat zou natuurlijk voor iedereen een schok zijn maar wees gerust, ik zelf zal er niet een minuut wakker van liggen (nee logisch, ik ben dan dood ;-)). Wat ik bedoel is dat mij in dat geval "verder lijden" wordt bespaard en ik kan je verzekeren dat die gedachte inmiddels regelmatig in mijn hoofd speelt. Niet dat ik zo graag dood wil maar af en toe, vooruit kijkend naar wat me nog te wachten staat, heb ik geen zin meer om deze weg helemaal uit te lopen. En toch, en toch, hoop doet leven en op één of andere manier heb ik nog altijd dat beetje hoop dat dit weg zal gaan. Dat ik wakker wordt en deze boze droom voorbij is. Dàt ik ooit wakker wordt uit deze boze droom, is zeker wat mij betreft. Of ik dan nog op aarde ben of ten hemel gevaren ben niet. In beide gevallen zal ik in ieder geval 'in de zevende hemel zijn' :-)) Happy Hemelvaartsdag.

Roland
xx