Wednesday, February 06, 2008

Ma 4 en Di 5 Februari.

Ta daaaaaaa ... :-))

Zo, even wat 'bites' ingekocht via "Wireless Hotspot" zodat ik kan posten en m'n emails kan lezen. Gaat wel heel traag dus ik doe even 1 poging tot het opladen van een foto om te zien of dat lukt. Zo niet, dan alleen mijn verhalen tot nu toe...maandag en dinsdag. Het is hier heerlijk in Knysna!

Nou, die foto ging inderdaad niet dus hier komt de tekst alleen...
--------------------------------------------------
Maandag 4 feb.

11 Uur vertrokken uit Kaapstad. Half 5 in Knysna. 5 ½ uur en het valt wel mee. Ik zit hele dagen dus ben het wel gewend. En de autostoel is comfortabeler als m’n rostoel, dus... we zijn er zo.
99 km vòòr Mosselbaai zeg ik tegen Rick : “Nog 2 uurtjes en dan zijn we er. Vanaf Mosselbaai is het nog 100 km naar Knysna”. 100 + 99 is zeg maar afgerond 200 km en met een gemiddelde snelheid van 100 per uur... (al gaan we ook stukken 160 ☺

Als we Mosselbaai passeren staat er een bordje “Knysna 100km”. “Hé je hebt gelijk” zegt Rick, “t is nog 100km nu”. “Ja natuurlijk had ik gelijk” zeg ik met een vette smile. En zo waren er nog een paar keer dat ik gelijk had. Vraag me nu niet meer waar over maar vraag me onderweg over routes en zo en ik heb altijd gelijk (vraag maar aan Rick). Eénmaal een keer ergens geweest en ik vergeet niet en herken veel dingen ook gaandeweg. “O ja, nu komt dit’ en “O ja, toen dat”. Zo stoppen we onderweg bij een bungi-jump brug. Altijd al eens willen doen maar lijkt me nu niet zo’n goed idee meer maar dat terzijde. Hier kocht ik ooit de houten aap (waar nu de staart van af is). Een prachtig stuk houtsnijwerk (en nu wat minder prachtig dus). Zo ééntje heb ik nooit ergens meer gezien. Geen 13 in een dozijn stuk dus zoals alle giraffes en nijlpaarden die je overal ziet.

Maar nu rijden we na een plas (Zarah en Rick), peuk (Rick) en benen strekken (Zarah, Rick, Roland) snel verder. Volgens mij komt hier zo ergens de Garden Route Game Lodge en ja hoor, nog geen 5 minuten later is daar de Garden Route Game Lodge. Zie je wel ☺.
En mooi op tijd zijn we in Knysna. Het huis ligt op Thesen Island. Een nieuw project midden in de ecologisch sensitieve baai van Knysna. Destijds toen de eerste plannen bekend werden van dit ontwikkeling/bouw project was er felle tegenstand alom. “But money talks!!” en inmiddels is het een “done deal”. Tja, het ligt mooi, schitterend zelfs als je er woont, omgeven door water. Vanaf de ‘kant’ lijkt de lagune echter volgepropt met huizen... kan me voorstellen dat als je dààr woont je uitzicht op de lagune een stuk minder is.

Maar goed, op zowel eiland als aan de kant gaat die avond het licht overal uit en is het ineens pikkedonker. Het éne moment zie ik overal op de kant nog lampjes, het volgende moment is alles donker... BLACK OUT. Daar hadden we er laatst al 2 van in Kaapstad (waarvan 1 tijdens de kwartfinale die Nadal verloor en waardoor ik die 3de set miste!) en nu dus ook hier. Oorzaak? Te kort aan elektra! Jawel, een bekend verschijnsel tegenwoordig in heel Zuid Afrika. De centrales kunnen de vraag naar elektra niet aan en de boel ‘ploft’ gewoon. Hele wijken, steden of delen van het land zitten ineens zonder stroom. Sta je net met je karretje boodschappen in de supermarkt... alles donker en kun je niet af rekenen. Airco’s, koelkasten, tv’s (met tennis), alles alles uit. Voor hoe lang? Da’s nooit te voorspellen. Joost mag het weten.

Jaren geleden zag men dit probleem al aankomen. Maar gepaste aktie (zorgen voor meer capaciteit) is er van overheidswege nooit gekomen. En nu? Nu worden er doelbewust hele wijken gewoon van het stroom afgesloten. Eerst daar, dan daar en dan zijn jullie aan de beurt. Of je ziet oproepen op de nationale tv zenders: “ Zet aub zoveel mogelijk apparaten/lampen en stroomgebruikers uit. Dit om een nieuwe blackout te voorkomen.”. Zie het al voor je op Nederland 1, 2 en 3?
Ja zo kan het ook maar het kost de economie miljoenen aan geld... niet goed dus! Heren (en dames) politici... FOEI!! Lijkt me een leuke om tijdens de WK finale 2010 zo’n blackout te hebben, alles op zwart. ☺

Gelukkig heeft Rick ook kaarsen meegenomen bij het boodschappen doen. Het avondeten stond net op tafel en bij kaaslicht kunnen we tenminste zien wat we naar binnen schuiven. Daarna een spelletje schaak op mijn laptop (volle batterij ☺) en daarna vroeg naar bed dan maar. Als een echte Florence leidt Rick de weg met een kaars in de hand ☺.

--------------------------------------------------

Dinsdag 5 Feb.
De Lagune heeft een behoorlijk eb/vloed verschil. Bij eb valt aan onze kant van het eiland nagenoeg alles droog. Bij vloed loopt beetje bij beetje onder en gaan zelfs groene grasgedeeltes onder water. Vogels als meeuwen, steltlopers en ibissen (bruin met rode snavel, wit met zwarte snavel) foerageren door het water. Af en toe wat nijlganzen (van die bruine exoten) en een overvliegende reiger. Het water, de vogels... een constant wisselend paneel.

Als ik wakker word sta ik even te genieten van het uitzicht op de veranda van mijn slaapkamer. Plotseling zie ik rook aan de overkant op de berg en dan ook fel uitslaande vlammen. Opgewonden probeer ik Rick zijn aandacht te krijgen wat niet makkelijk is want hij staat helemaal in de keuken ontbijt klaar te maken. Ik tutter en roep tegelijk. In deze korte tijd laaien de vlammen hoog op en als Rick naast me staat wijs ik: “brand!!” Rick rent naar boven voor een beter zicht. Met een verrekijker ziet hij dat het geen bosbrand is maar er staat een kompleet huis in de fik. Dikke wolken pakken zich samen boven de plek des onheils. Benedenverdieping, dan boven en dan stort het (houten?) zooitje in elkaar om langzaam door te branden en uit te smeulen. In amper een kwartier tijd is alles van het toch niet zo kleine huis weg. Alleen een stenen schoorsteen staat nog fier overeind. “t Zal je vakantiehuis maar wezen. Dan wordt je gebeld: uw huis is weg!” zegt Rick. “Dan heb je tenminste nog een huis” zeg ik. “Het zal je woonhuis maar wezen...”

Die middag wandelen we van het eiland naar het dorp om boodschappen te doen. Ik in de elektra rolstoel. Op het nieuwbouw eiland is alles wel redelijk aangeplast wat dat betreft. Maar hoe dichter we het oude dorpscentrum naderen, hoe moeilijker het wordt qua stoepen op en af. Niet overal zijn op- en afritten geplaatst en als ze er al wel zijn kan ik er soms niet bijkomen vanwege een paal of hang ik gevaarlijk scheef in mijn stoel. In mijn ééntje had ik het niet gered.

We doen boodschappen, drinken koffie bij “Vida e Caffee” (hé, ook hier, die gaan goed) en dan gaan we terug naar het eiland en maken daar nog een klein ommetje om de boel te verkennen. Ah, daar zit een oester restaurant voor vanavond. Knysna staat bekend om zijn oesters. En daar, een leuk tentje waar ze ontbijt doen. Verder veel ‘real estate’, makelaars dus. Rick is meteen druk in de weer met krantjes en zo en de plannen voor later vliegen om m’n oren ☺. ‘Later’... wil hij de stad uit en ergens op/in het land wonen. Maar hier aan het water is ook niet fout én nog betaalbaar in vergelijking met Kaapstad. Nee, fout is het hier niet.

----------------------------------------------------

Tot zo ver verslag van Knysna.

Liefs,
Roland
xx