Friday, February 27, 2009

St. Lukes hospice, Vakantie !

Goedenmiddag allemaal, Rick schrijft even.

Al wel via de eerdere blogs gelezen dat we via de MNDSA (Motor Neuron Disease Association of South Africa), middels een huisbezoek van een van de dames die die organisatie leiden, gewezen werden op de mogelijheid dat er een "Respijt Zorg' mogelijkheid bestaat voor patienten die langdurig verzorgd worden door ofwel familie of vrienden in de thuiszorg.

Deze mededeling kwam voor ons onverwacht en we wisten niet dat deze mogelijkheid bestond, noch dat wij daarvan gebruik konden maken. Deze respijt zorg is in eerste instantie bedoeld om de zorgverleners te ontlasten en een mogelijkheid te geven om even op adem te komen tijdens een langdurige verzorging. Dat ik (en ook Roland ;-) daar inmiddels wel aan toe zijn na al weer 8 maanden onafgebroken zorgverlening, dat is te begrijpen. Ik even van hem af, en, ook heel belangrijk, hij even van mij af ;-)) Even tijd 'voor mezelf' en hij even in een andere omgeving waar hij door professionele zorgverleners in de watten wordt gelegd.

Vandaag kregen we bezoek van een byzonder aardige dame "Brenda" die de intake gesprekken voor St. Lukes doet. Ze hebben daar 10 kamers die speciaal voor 'relief care' beschikbaar zijn.. Heel aardig en we kregen de verzekering dat de hulp daar uiterst professioneel is, zeer begaan en zeer ervaren.. ook met MND. Roland staat inmiddels 'op de lijst' om te worden opgenomen, en dit zal vooralsnog per eind Maart/begin April gaan gebeuren. Deze opnames kunnen in duur varieren van minimaal 2 dagen tot maximaal twee weken, en kan zelfs iedere maand herhaald worden (!) Of we van DIE mogelijkheid gebruik gaan maken valt nog te bezien, maar Roland heeft in eeste instantie gekozen voor de maximaal toegestane periode van twee weken.. en we gaan kijken hoe dat bevalt.

Roland heeft me al verzekerd dat het 'allemaal wel goed zal komen' en ik me niet al te ongerust moet maken over zijn verblijf daar, maar... omdat er toch een soort van handleiding bij iedere patient hoort, en kommunikatie voor Roland met zijn omgeving niet heel makkelijk verloopt, en Rick toch Rick is, draai ik de eerste twee a drie dagen een paar diensten mee om het verplegend personeel v.w.b. Roland enigszins in te werken. Vooral bij de 'in bed uit bed' en 'op toilet af toilet' en 'in douche uit douche' handelingen kunnen problematisch zijn, de 'nacht assistentie' is niet moelijke maar behoeft wel enige instruktie.. Verder gaat 'onze' Pamela haar terrein verleggen van de thuiszorg hier naar de 'thuiszorg' in St.Lukes, iets wat ten zeerste op prijs wordt gesteld door die stichting, en wel vaker gebeurd. Zo heeft hij dan toch een vertrouwd persoon om hem heen gedurende zijn verblijf (van maandag tot vrijdag dan) en zal het tijdens de weekenden ook wel lukken lijkt ons. Zal helaas wel wat rustig zijn daar in de weekenden, omdat onze zuid afrikaanse vrienden wat aan het afhaken zijn, met uitzondering van een hele enkeling met grote tussenpozen.. gelukkig wordt dat regelmatig goed gemaakt door de visites van onze nederlandse vrienden hier ;-) Wat dat betreft zijn nederlanders toch wel een meer begaan volk en weten veel beter om te gaan met hun zieke medemens, dat is inmiddels wel duidelijk ;-)))

Betaling ??.. tsja.. ook onverwacht.. St. Lukes gaat met Rolands verzekering kontakt opnemen of ze die kosten op zich willen nemen, ofwel geheel ofwel gedeeltelijk, maar.. zijn opname is daar niet van afhankelijk.. Dus.. als de nederlandse verzekering 'nee' zegt, dan kan het ook gratis (!) aangezien St.Lukes een stichting is die van donaties afhankelijk is en niet draait met een winst oogmerk. Voor wat betreft de nederlandse verzekering hebben we inmiddels vernomen dat die ophoudt zich verantwoordelijk te voelen voor Roland per a.s. Juli, (hij is dan inmiddels een jaar 'weg' en wordt dan geacht niet meer in nederland te wonen), en wat voor gevolgen dat gaat hebben, wel, daarover in een latere blog wellicht meer..

Iedereen hartelijke groet vanuit een heel zonnig kaapstad, temperaturen achter in de twintig graden. We zijn nu nu eigenlijk wel zachtjes aan het bidden om een beetje regen wat dat is al heel lang geleden ! Veel grote branden zijn er hier geweest in de omgeving vanwege de hoge temperaturen en de grote droogte, en dat terwijl in het noorden van het land de regens onophoudelijk neer komen en, zie ik net op het nieuws, Soweto (bij Johannesburg, hier 1.800 km vandaan) vanmiddag geteisterd is door enorme flash floods die grote schade hebben aangericht. Ook hier is het weer behoorlijk van slag..

xxx


Rick