Monday, October 27, 2008

Mist in de ochtend ;-)

Tsja, beste lezers, mist in de ochtend, betekend wel dat de zomer echt in de lucht zit.. Eerst harde winden gedurende de nacht afgelopen week, en helder mooi weer overdag zonder wind.. en nu mist in de ochtenden, om later op de dag weer prachtig te worden.. bij jullie 'wintertijd' op de klok, bij ons tijd voor de zomer om door te zetten, en het heeft er alle schijn van dat dit gaat lukken..

Met Roland gelukkig weer wat beter, minder last van zijn maag, en minder oprispingen, dus voedsel geven weer wat omhoog geschroefd.. Dat hij vorige week zo moest hoesten lag niet aan een verkoudheid, maar aan een te grote speekselafscheiding die dan letterlijk het verkeerde keelgat inschoot.. Voeding krijgt hij nu alleen nog maar als hij in zijn rolstoel zit, recht op, en niet in zijn 'makkelijke tv stoel' omdat hij daar toch te veel in onderuit zit, en dan last krijgt.

Geprobeerd om die overvloedige speeksel afscheiding aan te pakken met speciale stickers achter zijn oren, die we daarvoor van de arts in nederland hebben meegekregen, maar.. daar heeft hij 's-nachts zo'n ontzettende droge mond van, dat zijn tong aan zijn verhemelte begint te kleven, en zijn lippen aan zijn tanden, dus zeer regelmatig moet hij dan wat water toegediend krijgen gedurende de nacht en slaapt hij slecht... en moest ik vaker dan normaal mijn bed uit om het hem wat aangenamer te maken. Dus toch weer even met die stickers opgehouden, en hij slaapt gelijk weer beter..

Afgelopen weekend was IK het voor de verandering eens die in de 'lappenmand' lag, nu was mijn maag erg van streek en liep ik hoestend en proestend door het huis, en met 26 graden buiten de zondag doorgebracht liggend op de bank met een deken over me heen.... Voel me nu weer wat beter dus genoeg over mij ;-)

Straks de fysio, altijd een prettige sessie die hij met haar heeft, hij is dan gelijk een stuk soepeler, en dat doen we twee maal per week. Ik merk wel dat hij tussen de sessies door wat stijver is in de ledematen, die lijkt het, meer en meer naar elkaar toetrekken, en moeilijker 'uit elkaar te halen' zijn.. We proberen dat wat te veraangenamen door een opgerolde handdoek onder zijn arm te doen, en dan zit hij comfortabeler.. Ook gebruikt hij meer en meer zijn brace, die zijn hoofd ondersteund en zijn nek ontlast.. Ik merk dat het meer en meer inspannend word voor hem, om, als hij in zijn rolstoel zit, zijn hoofd echt omhoog te houden. Als hij dan om zijn brace vraagt, en ik doe hem om, heb ik het idee dat ik een martelwerktuig om zijn nek vast zit te maken, kwestie van wennen denk ik, want de glimlach om zijn gezicht als hij eenmaal goed zit, spreekt boekdelen. Tis dus een opluchting voor hem .. en was voor mij even wennen om daar tegenaan te kijken. De kwartslag staand draaien vanuit bed in rolstoel, en rolstoel toilet vice versa gaat ook moeizamer, en ik begin te merken dat de kracht die bij hem verdwijnd echt uit mijn armen moet komen. Daar is dan de trainer op de gym weer goed voor, die me de oefeningen laat doen die Roland ten goede komen. Zo kunnen we het hopelijk voorlopig nog zonder een 'hijslift' e.d. doen, en hopen maar dat dat voorlopig zo blijft !

Maar.. ondanks voorgaande heeft Roland het nog steeds naar zijn zin.. en krijg ik af en toe een glimlach op me afgevuurd die voorgaande dan weer snel doen vergeten .........

Prettige week allemaal en later meer..

Rick en Roland