Friday, June 19, 2009

THE CURIOUS CASE OF ROLAND JOLINK

Hallo gezellig :-))


Hoogste tijd voor een update. Ik 'schrik' van de datum. "Volgende week komen je ouders" zei Rick van de week. Hè, dan al was mijn eerste gedachte, ze komen toch pas eind juni? Yo dude, het ìs volgende week al eind juni! Tja, dat krijg je kennelijk als je geen afspraken buiten de deur meer hebt en zo. Het begrip datum vervaagt, is niet zo belangrijk meer om in de gaten te houden. Ik leef meer in termen van vandaag, morgen en gisteren, deze en volgende week. Welke dag het is weet ik altijd wel (woensdag vandaag .... Ha ha ha! :-)). Zo is het vandaag douche dag (zaterdag) en begint komende maandag Wimbledon. Maar nogmaals, vraag me niet welke datums daar bij horen.

Deze week bracht ook al Nederlands bezoek. Wil is weer in het land voor zijn 'goede doelen' project en kwam even aan. En ook JH was er weer tijdens zijn 3-daagse KLM stop. Donderdag avond vertrok hij weer en 's avonds in bed bedacht ik me ineens "Verrèk, anders had ik nu bij JH aan boord gezeten! Zou ik terug gevlogen naar Nederland zijn ..." Tja, hoe anders kan het lopen hè? :-))

We vermaken ons prima. Overdag heb ik mijn computer (wat zou ik zonder doen?) en voor 's avonds haalt Rick vaak dvd's uit de videotheek. De laatste tijd heel veel films die eerder dit jaar (februari) wonnen of genomineerd waren bij de Oscars. 't Duurt even voor ze uitkomen op dvd maar nu is het dan zo ver. Zo hebben we inmiddels gezien (in willekeurige volgorde):


FROST/NIXON
(genomineerd voor beste film en acteur)

FROZEN RIVER
(genomineerd voor beste actrice)

THE DUCHESS
(winnaar beste kostuums)

VICKY CHRISTINA BARCELONA
(winnaar beste vrouwelijke bijrol, Penelope Cruz)

SLUMDOG MILLIONAIRE
(winnaar (o.a.) beste film en regisseur)

DOUBT
(genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol
+ beste vrouwelijke (2x) en mannelijke bijrol)

THE READER
(winnaar beste vrouwelijke hoofdrol, Kate Winslet
+ genomineerd vrouwelijke (o.a.) beste film.


De laatste in deze rij (tot nu toe) was THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON (genomineerd voor (o.a.) beste film + beste mannelijke hoofdrol, Brad Pitt). Een vreemd geval inderdaad deze Benjamin Button want hij wordt 'oud' geboren en wordt gedurende zijn leven steeds 'jonger' en hij sterft uiteindelijk als baby. Vooral aan het einde van de film zag ik paralellen met mijn eigen leven. Ik heb mezelf hier al wel vaker 'een grote baby' genoemd in die zin dat ik totaal afhankelijk ben geworden van anderen. Dat overkomt deze Benjamin naarmate hij jonger en jonger wordt ook. Als klein jochie (dat nog wel praten kan) zegt hij op een gegeven moment: "Het voelt alsof ik al een heel leven geleefd heb maar ik kan het me niet herinneren." Kijk, dat gevoel heb ik nou ook wel eens. Een 'afgesneden' zijn van je eigen leven.

Ik kan het me wel herinneren hoor (niets mis in die zin :-)), maar het voelt alsof die herinneringen aan een ander persoon toebehoren, niet aan mij. Of als ik het wel was, dan toch minstens in een ander (lees: vorig) leven.

Een klein voorbeeld: soms kijk ik met verbazing naar Rick als hij zit te emailen. 10 Vingers bewegen onafhankelijk van elkaar op en neer en heen en weer in verschillende richtingen! Ik kan bijna niet geloven dat zoiets kàn. En dat terwijl ik het zelf (nog niet eens zo lang geleden) ook deed. hoe kan ik dat gevoel nou goed overbrengen? Ja, denk maar eens terug aan de tijd van vòòr computers, vòòr mobiele telefoons en vòòr digitale camera's om maar eens wat te noemen. Zeg maar het pré-digitale tijdperk. Da's nog niet zo lang geleden maar kun je je het nog voorstellen? Nauwelijks toch? Alsof het in een ander leven was .... Een wereld van verschil, dat is het!

********************************

En 'speaking of' het pré-digitale tijdperk, pas geleden kwam er hier een oude doos boven water uit dat tijdperk. Verloren gewaand en nu terug gevonden. De inhoud? Ook pré-digitaal: foto's!

Daarom vanaf volgende keer:

FOTO'S UIT DE OUDE DOOS :-))

Herinneringen ophalen.

Liefs,

Roland

xx