Friday, July 11, 2008

Een paar foto's !



Ehhh,, hee daar, poets je zijn tanden wel goed ?? .. Waar Roland gaat, gaat Zarah ;-)))




Het Happy Kwartet,, Lilian, Roland, Rick en Zarah !!




Weer kontrole, ditmaal bij het geven van de sonde voeding !! ;;--)))

Gefeliciteerd Pa, en dag Lilian !!!!

Hallo maar weer trouwe lezers !!!

Rick hier, en even een evaluatie over de eerste 10 dagen dat Roland weer in Kaapstad is ! Zoals jullie al gelezen hebben is mijn zus ( Lilian, de zus van Rick dus) meegevlogen met Roland naar Kaapstad, voor die broodnodige assistentie aan boord.. En voor het ‘overdragen van de dienst’... Die vlucht is prima verlopen, en inmiddels heeft Lilian ook een kompliment aan KLM gestuurd over het verloop van de vlucht, iedereen was zeer hulpvaardig, begaan en aardig aan boord, (zelfs de captain kwam even polshoogte nemen !) en dat scheelt een grote slok op een borrel, dus nogmaals ook van mij, bedankt crew van de vlucht op 1 juli ams-cpt !!!! Jullie waren geweldig ! En bedankt KL emmers die de upgrade naar business gerealiseerd hebben !!!

Aankomst hier was weer emotioneel, en goed ! Mede dankzij de vaardigheden van Lilian was ook ik weer zo in de ‘schwung’ waar het de verzorging van mijn maatje betreft. Natuurlijk wel weer even wennen, en jammer om te moeten konstateren dat Roland’s motoriek wederom achteruit is gegaan. Het is met dit ziekte beeld helaas niet anders, maar het is toch weer even slikken !

Praten versta ik af en toe goed, en soms helemaal niet. Zolang ik weet waar het ongeveer over gaat, kan ik er nog wel wat van maken, echter, zodra roland van onderwerp veranderd moet ik heel erg mijn best doen om hem te begrijpen , en soms lukt dat alleen met het ‘praat apparaat’. Dat is een toetsenbord waarme roland woorden kan vormen, op ‘enter’ drukt en het apparaat de woorden laat zien, en ook ‘uitspreekt’ , de man die in dat apparaat zit heeft wel een irritant blikkerige stem, maar dat kunnen we hem niet kwalijk nemen, hij drinkt niet, eet niet en moet alleen af en toe in het stopkontakt geplugged worden om zijn accu op te laden, daar zou ik ook niet vrolijk van worden ;;--))) Lachen kan dat apparaat ook niet, maar dat doen wij des te meer ;-) De humor is er nog steeds, en die hebben we hier weer fijn opgepakt, Lilian is ook de saaiste niet, dus we hebben aardig wat afgelachen terwijl ze hier was, en blijven dat natuurlijk ook zo veel mogelijk doen. Niet van dat benauwde natuurlijk, maar gewoon als het zo uit komt.

Handelingen zoals in en uit bed, toilet gang en douchen zijn allemaal wat zwaarder geworden, letterlijk, roland heeft meer ondersteuning nodig, en dat vergt soms aardig wat spier kracht. Blij dat ik voor Roland’s aankomst aan het gymmen ben geslagen om me daar op voor te bereiden, het helpt echt, en dat pak ik volgende week weer op, want wat er bij Roland aan spieren afgaat, moet er bij mij bij komen (ongeveer dan) en, prettige bijkomstigheid, ik voel me door het sporten veel beter ook nog !

Kommunikatie, tsja, dat bestaat natuurlijk uit veel onderdelen.. En is goed mogelijk.. Een goed verstaander heeft een half woord nodig, die uitdrukking kennen we allemaal, en dat klopt ook als een zwerende vinger ! Sommige mensen praten veel maar zeggen niets, bij Roland is dat andersom ;-))) Het gaat er om dat we elkaar begrijpen, en dat is meestal toch wel het geval. Roland heeft de kunst onder de knie om met weinig woorden veel te kunnen zeggen, en ook kernwoorden die aan het praat apparaat worden toevertrouwd missen hun uitwerking niet ! Prettige bijkomstigheid is natuurlijk ook dat wij elkaar inmiddels zo’n 15 jaar kennen (waarvan de eerste 11 jaar als partners voor diegenen die dat niet weten) en je elkaar natuurlijk van haver tot gort kent. Vaak is een beweging met zijn ogen, een kleine beweging met zijn arm, of alleen een geluid, voor hem genoeg om iets aan mij duidelijk te maken, en dat is heel prettig.... Voor ons allebei ! Er is af en toe wel frustratie als ik iets maar niet blijf begrijpen, en dan komt die man met die accu’s heel goed van pas ;-)

Voeding, zoals bekend gaat dat hoofdzakelijk via de sonde, en ook dat gaat uitstekend. Zelfs onze huishoudelijke hulp Pamela, die tijdens onze guesthouse periode 9 jaar voor ons heeft gewerkt, heeft het inmiddels onder de knie, dus dat onderdeel kunnen we allebei doen, heel prettig ! Het fijne van Pam is dat ze goed kan kommuniceren met Roland, want, ook zij kent hem natuurlijk al heel lang ! Roland heeft haar een werk kontrakt aangeboden... ‘s-avonds wordt er gekookt, aangepast dieet, d.w.z. Dingen die roland prettig vindt om te eten, die maak ik klaar hier, en peuzelen we gezellig samen op. Als roland moe wordt van het kouwen en slikken, gaat het retour keuken, en doen we later op de avond nog een sonde voeding..

De nachtdienst, die doe ik voorlopig nog maar zelf. Het probleem is dat hier de taxi busjes vanuit de townships of wijken waar die nacht zusters doorgaans wonen, na donker niet meer rijden, en het reizen in- en vanuit die wijken, die ver buiten de stad liggen, niet veilig is. Dat zou betekenen dat ze hier al om 7 uur savonds zouden moeten beginnen met ‘de dienst’ en die tot 7 uur sochtends zouden moeten uitvoeren. Wij vinden die tijden een te grote inbreuk op onze privacy, je zit dan vroeg op de avond al met zo’n dame om je heen, dus nog even niet. De keren dat Roland ‘s-nachts assistentie nodig heeft, drukt hij op de bel, doe ik wat er nodig is, en duik ik weer terug in mijn slaapkamer, om heerlijk verder te knorren ;-) Ik ben dus niet ‘stand by’ maart ‘lig by’ ;;--)))Voorlopig gaat dat prima, dus doen we het zo..
Overdag blijven we ook voorlopig samen doen, wel een bespreking volgende week met een ‘thuiszorg organisatie’ om af te tasten wat de mogelijkheden zijn... Hier zijn het een soort van uitzend buro’s voor assistant verplegers en gediplomeerde verplegers.. Heel fijn, want zodra er iemand niet bevalt...........EXIT. !!!!.

Makkelijk als wat, heel anders dan in nederland, waar Roland, zoals de trouwe lezer inmiddels weet, met een paar medewerksters van de het zorgburo absoluut niet kon ‘samenwerken’, maar die toch beslist en zeker door zijn strot werden geduwd... Verschil is ook dat direkteuren van niet goed funktionerende thuiszorg buro’s NIET met een gouden handdruk de laan worden uitgestuurd.. Zoals onlangs in amsterdam geschiedde, direkteur van thuiszorg amsterdam met 500.000 euro gedumpt (de man was totaal onbekwaam, dus waarom een handdruk zou je zeggen) om de volgende dag te lezen dat er DRIE direkteuren van andere thuis zorg buro’s met een totaal bedrag van 1.3 miljoen euro (jaja u leest het goed) de laan werden uitstuurd.. Dat heet tegenwoordig ‘wachtgeld regeling’ persoonlijk heb ik daar ook een woord voor, LAAIENLICHTER... Op zulke momenten denk ik, only in holland !!!! En dan lees je op de zelfde inernet pagina dat verschillende thuiszorg organisaties geen nieuwe patienten kunnen aannemen omdat er ‘geen geld is’.. Raadt u dan maar eens wie er met die poen vandoor zijn gegaan, NIET diegenen die de zorg nodig hebben natuurlijk !!! Als je zelf met thuiszorg bent geconfronteerd knallen zulke artikelen wel van het computer scherm af, kan me voorstellen dat als je er niets mee te maken hebt (houden zo zou ik zeggen) die berichten aan je voorbij gaan.. ;-)

Het Weer !!!!

Tis hier op het zuidelijk halfrond WINTER !!! De winters in Kaapstad zijn echter zodanig dat normaal gesproken er een dag of 3, soms langer soms korter, sprake is van af en toe een regenbui, met afwisselend dagen waarbij de zon tevoorschijn komt, en zelfs de temperaturen omhoog gaan tot 18 a 20 graden, soms zelfs wat warmer ! Helaas voor mijn zussie, was de week dat ze hier was, de koudste en natste in de laatste honderd jaar !!!!! SORrY zus, kan er niets aan doen, .... Overstromingen, plensbuien, onweer, storm, koud koud was het hier !!!! Zelfs de nood toestand uitgeroepen in delen van de western province,... Wegen weggespoeld en farms kompleet onder water.. Maar..... Dat noodweer is nu voorbij, en sinds gisteren hebben we weer zon, de voorspelling is dat het de komende tien dagen alleen maar zonnig gaat zijn, met van het weekend weer temperaturen boven de 20 !!! Dat is heerlijk, en daar gaan we ook van proberen te genieten ! Misschien zelfs een wandeling langs de boulevard.. !! Wel in de namiddag, want de nachten en ochtenden zijn en blijven behoorlijk frisjes.. Ook nu is het buiten werkelijk verblindend zonnig, met een strak blauwe lucht !

DAN,... Is vandaag ook de vader van Roland jarig, dus een van harte gefeliciteerd met Uw verjaardag vanuit hier, en een hele prettige dag toegewenst.. !!! Mijn zus is inmiddels BIJNA twee weken 50 jaar oud, en een vraagje aan haar, WENT het een beetje meid ?? ;;-)))

Wil ik namens Roland natuuurlijk mijn zussie nog even heel hartelijk bedanken voor het meevliegen, en de fantastische tijd die we hier hebben gehad met zijn drietjes.. het was bere gezellig, en heel leerzaam en leuk.. Altijd lachen, altijd goed gemutst en altijd lekker bezig, meid, we zijn trots op je ;-))))

Goed, tijd om er een punt aan te draaien, deze blog komt vanaf nu met enige regelmaat online, minstens 1 x per week, en dan gaan we het over de day to day dingetjes hebben, en belevenissen en het wel en wee.. Nu nog proberen wat foto’s toe te voegen, ter goedkeuring voorleggen aan Roland, en dan kan hij online... ;;--))

Iedereen de hartelijke groeten, bedankt voor de vele blijken van waardering en support, heel leuk om allemaal te lezen, en nu over tot de orde van de dag ;;--)))) Heel hartelijke groeten allemaal vanuit Kaapstad !!!!

Roland en Rick en hondje natuurlijk... Ze houdt alles goed in de gaten hier !!

(jammer lui, we wilden wat foto's toevoegen, maar het gaat even niet, systeem loopt niet lekker op dit ogenblik, dus dat wordt van het weekend gedaan !!!)