Saturday, November 24, 2007

www.willenendoen.org

Lieve allemaal,

De storm is uitgeraast en ik lig weer buiten op m'n ligbed onder een parasol. Muziekje er bij uit mijn iPod + Bose box die ik heb meegenomen uit Amsterdam. Dat mooie 'house warming' kado wilde ik hier niet missen en dus is het meegereisd in mijn koffer. Àl m'n CD's bij me op één zo'n klein dingetje, ideaal toch?!

M'n ontbijt was ook buiten, met een vest aan weliswaar nog in de ochtendschaduw aan de zijkant van het huis op het terras. Rick was al in de weer met het zwembad dat met de storm natuurlijk volgewaaid was met troep en zand. De 'Creepy crawley' (zwembadstofzuiger) doet zijn werk op de bodem van het zwembad. Een andere 'creepy crawley' heeft zijn 'werk' voorgoed gedaan en drjift dood aan het oppervlak. Het heeft destijds, toen we net in Zuid Afrika waren, even geduurd voordat ik mijn Nederlandse associatie van 'kakkerlakken-met een vervuild huis' kwijt was en had vervangen door de associatie 'kakkerlakken-leven nu éénmaal in een land met een warmer klimaat'. Het duurde ook even voordat ik niet langer, met een zeer 'mannelijke' gil (IEIEIEK!!), op een stoel sprong zodra ik zo'n creepy ding over de vloer zag crawlen of van schrik (IEIEIEK!!! lekker mannelijk weer :-) een glas uit m'n handen liet vallen als zo'n ding me plotseling, op nog geen 10cm afstand, kalm en ijzig récht in m'n ogen aankeek vanaf het keukenkastje pal naast de afwasbak... dòòdstil met alleen die creepy lange antennetjes op z'n kop langzaam heen en weer bewegend. Alsof ie daarmee de afstand aan het inschatten was om mij in m'n nek te springen en me dan de genadeslag toe te dienen. En als water zo vlug die beesten, ze schieten al weg in de meest 'onmogelijk' kleine gaatjes of spleetjes (doen ze dan hun vleugels af of zo?) als jij met geheven slipper nog niet eens in de búúrt bent!
Afin, uiteindelijk leerde ik dat zìj banger zijn voor mìj zijn dan ik voor hen (maar ik ben toch niet creepy?!!) en dat ons huis echt was schoon is al liep er wel eens zo'n creepy ding naar binnen. Mijn on'mannelijke' IEIEIEK'S heb ik echter niet altijd onder controle gekregen als zo'n beest me weer eens ongemerkt, creepy dichtbij, benaderd was en me het hart in de keel deed kloppen. Dat ik deze morgen onbewust (!!) een IEIEIEK weet te onderdrukken bij het weerzien met zo'n creepy ding stemt mij vol trots over mijn kennelijk gegroeide mannelijkheid. Het feit dat deze stakker(lak) al lang hulpeloos en vooral erg DOOD ronddobbert in het water leg ik daarbij naast mij neer.

Wat later in de middag óók ronddobbert in het water is Rick zijn boek. De wind komt weer van uit het niets met vlagen opzetten. Dat gebeurd hier vaak in de late middag en hij valt dan weer stil bij zonsondergang. Rick's boek zwemt in ieder geval beter dan ik, het blijft ten minste drijven! :-)
Daarbij dan meteen de volgende wijsheid in de serie 'Kaapse wijsheden", die een goede Kaapse moeder aan haar zonen en dochters mee geeft: Verlaat je huis nooit zonder éérst ramen en parasols te sluiten. (Wijsheid 1 was "Neem een jas mee".)

Over naar serieuzere zaken. Vanmiddag kwam Wil ook even aanwaaien en gedag zeggen. Wil woont ook in Amsterdam en is een aantal weken vóór mij naar Zuid Afrika vertrokken. Met een nobel en goed doel waar wij met zijn allen op ons luie reet 'U' tegen kunnen zeggen. Wil heeft namelijk een eigen stichting opgericht en komt hier nu in Zuid Afrika in hoogst eigen persoon projecten opzetten daar waar het hard nodig is. Zijn aandacht gaat daarbij vooral uit naar de erbarmelijke omstandigheden waarin de vele HIV/AIDS wezen leven in de straatarme provincie Transkei (één van de zogenaamde 'thuislanden' ten tijde van apartheid). Deze kinderen hebben vaak beide ouders verloren aan aids en zijn in de meeste gevallen zelf ook besmet.

De ANC-regering heeft lang geweigerd de medicijnen die "moeder-op-baby" overdracht van het hiv-virus voorkomt te verstrekken. Niet vanwege de kosten want zij ontving deze uit het rijke westen. Gevolg is dat er onnodig duizenden baby's besmet ter wereld zijn gekomen terwijl de medicijnen die dit konden voorkomen notabene in de ziekenhuizen opgeslagen lagen te wachten. Een aantal ziekenhuizen/artsen is toen toch, tegen de wil van de regering in, deze mediijnen gaan verstrekken omdat ze het niet langer konden aanzien dat er onnodig baby's met het hiv-virus ter wereld kwamen. Dit heeft uiteindelijk tot heuse rechtzaken geleid waarbij de High Court, de hoogste rechtbank van het land, de regering bevolen heeft de medicijnen te verstrekken. Deze slepende affaire heeft destijds veel stof doen opwaaien. Er werd zelfs van "genocide op de eigen (meest zwarte) bevolking gesproken. De reden van de, ANC geleide, regering om deze medicijnen niet te verstrekken aan de eigen bevolking is omdat deze middelen 'vergif' uit het rijke westen zouden zijn. De huidige president, Mr. Thabo Mbeki en zijn huidige minister van volksgezondheid, Mrs. Manta Tsahbalala Misimang (beter genaamd Tsahbablabla) behoren ook nog steeds tot de wereldweid kleine groep van zogenaamde "Aids-dissidenten": mensen die glashard ontkennen dat hiv aids veroorzaakt. En da's natuurlijk jammer juist in een land met één van de hoogste hiv-besmettingspercentages per hoofd van de bevolking ter wereld!! Of komt dat nou juist daardoor?? Het huidige standpunt van de regering om hiv te lijf te gaan is uiteraard niet met 'giftige' pillen uit het westen maar om het volgende dieet aan te houden: rode bieten, sweet potato, olijfolie en citroensap.... "eet daarvan voldoende en u wordt niet ziek". Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen dat de zieknhuizen hier uitpuilen en de mensen bij bosjes aan Aids sterven. En in de meeste gevallen is er in de Transkei niet eens een dokter ergens in de buurt.
En dat brengt mij weer terug naar Wil. Hij wil in de Transkei een tehuis opzetten voor weeskinderen die anders op straat komen te zwerven. Zorgen voor onderdak, eten, veiligheid en ook scholing. Te beginnen met één en het streven is meer. Daartoe heeft hij zijn eigen stichting opgericht, Willenendoen genaamd. Voor zijn vertrek is er een grote benefiet avond georganiseerd in Amsterdam waarbij geld werd ingezameld (o.a. mmv Bearforce 1, ja die van gisteren op Youtube ja :-))
Inmiddels is Wil een paar weken hier en heeft hij zijn licht opgestoken bij een zusterorganisatie en is hij ook in de Transkei geweest waar hij zijn eigen tehuis wil oprichten. Jullie (mijn lezers :-) kunnen hier alles over lezen op Wil zijn website: www.willenendoen.org
Via die website kom je op de blog die Wil (wekelijks) bijhoudt (Gini, is dat goed gespeld zo met dt?) en via die website kun je ook doneren, éénmalig of een vast bedrag per maand. Wil probeert nu 50 mensen bij elkaar te krijgen die 5 euro per maand (meer mag ook) willen doneren. Hiermee kan het al bestaande projekt wat hij bezocht in Bloemfontein (Ons Plek) voldoende ondersteund worden. Daarnaast is natuurlijk elke donatie welkom. En mensen, ik hoor jullie al zuchten "Wéér een aktie..." en "Ik steun er al genoeg..." maar ALSTUBLIEFT, STEUN WIL!! Kijk of u 5 euro per maand kunt missen en speel desnoods vanaf nu met 1 lot minder in de postcodeloterij, da's al 7,50 euro ;-)) Zet uw eigen "kans op miljoenen" om in een heel reëel projekt voor die weeskinderen hier en geef hen daarmee een kans op een beter leven... zet desnoods één maal in de week géén vlees op uw rijk gevulde tafel, die kids eten het bijna nooit...
Daarom bij deze mijn oproep aan jullie, 'mijn' lezers : Laten we met zijn allen Wil helpen, laten we het "WILLEN-EN-DOEN"!!

WWW.WILLENENDOEN.ORG

En tot slot, deze vorm van hulp is heel direkt en er blijft niets aan de beroemde 'strijkstok' hangen. U betaald ook niet Wil zijn ticket en verblijf hier, dat heeft hij allemaal zelf bekostigd uit eigen zak. Laat u uw zakken ook spreken... ?
Ik meld mij aan, wie volgt?

Ik wens u allen een prettig weekend en een smakelijk biefstukje :-))

Liefs,
Roland
xx