Monday, January 07, 2008

Bonbons en vers fruit




Lieve allemaal,

Zo, de kerst en andere feestversieringen zijn zojuist opgeruimd. Vanaf vandaag (7 januari) schijn je elkaar ook geen gelukkig nieuwjaar te mogen wensen. "Onze' boom verdwijnt in zijn doos naar zolder, het is een neppert, en zal dus niet op een vreugdevuur eindigen. Ik herinner me nog van vroeger dat we als jongetjes alle deuren langs gingen voor 'oude' bomen. Samen met m'n broer en de buurjongens, 3 broers Groters en Henk-Jan Milius vormden we een team en was het zaaks zo veel mogelijk bomen te verzamelen. Een duppie per boom kreeg je er uiteindelijk voor bij inlevering op de 'grote speelweide' waar alle bomen op een stapel gingen. De hele buurt en verder werd afgestruind voor afgedankte bomen. Bomen 'met kluit' of nepbomen bestonden nog niet dus bijna elk huis had wel een boom. En als na aanbellen op dat adres bleek dat de boom daar nog niet was afgetuigd, dan werd gevraagd wanneer dat dan wel gebeurde. Ook probeerde je die bewoner te laten beloven die boom niet aan een ander (team) mee te geven. In je 'eigen' buurt was dat een eitje maar in 'andere' aangrenzende buurten waren natuurlijk andere groepen jongens aan het verzamelen... uitkijken geblazen dus. Bij ons achter in de tuin werden onze bomen verzameld op het gras en met touw aan elkaar gebonden. En uitkijken ook dat ze daar vandaan niet gejat werden door anderen. Op de dag van het vreugdevuur was het dan slepen met z'n allen, best wel een eind. Een lange sliert dooie en half dode bomen en een naaldentroep van jewelste. En ging het niet in één keer, dan wel in meerdere. Geld innen en verdelen en 's avonds kijken naar het ontsteken. Eventueel nog overgebleven en op straat niet ontbrandde rotjes er ingooien. Dat mocht niet maar was wel spannend :-)

En schreef ik laatst om een voorbeeld te nemen aan de natuur omdat die zich niet druk maakt wat 'komt en is geweest', de yucca achter in de tuin leek mij daarbij tegen te spreken. Ergens in December leek het of hij ook de kerstversiering van zolder had gehaald. 5 Schitterende bloemen, breed van onder en spits van boven, leken stuk voor stuk op kleine, wit ondergesneeuwde kerstboompjes. Als je goed kijkt zie je dat elke bloem/kerstboompje is opgebouwd uit een heleboel kleinere witte bloemetjes. Allemaal 'bel' achtig gevormd. De 'jingle bells' dus. Helaas is door harde regen, vannacht en gisternacht, het mooiste van deze bloei er al weer af maar ik denk niet dat de yucca zelf daar om treurt ;-)


De druiven hangen nog steeds al is het een druk komen en gaan van vogels. Zwarte met oranje vleugels. Ze zijn iets groter dan, maar lijken met hun fleurige vlerken op exotische neefjes van 'onze' spreeuw. Kleine druifjes slikken ze heel door. Grotere druiven worden kapot gepikt op de dakrand van de buren die de mooiste trossen aan hun kant overigens hebben afgeschermd met witte netjes. Toen ik afgelopen vrijdag met Gini in het zwembad zat lag er een klein afgerukt trosje druiven op de bodem. Gini vroeg zich af of ze al zoet waren en haalde ze met haar voeten boven water. Ze stak er één in haar mond en beet er op. Eerst niets maar toen trok ze een heel vies gezicht en nog even later spuugde ze hem uit. Héél zuur dus :-) Een andere, iets grotere druif smaakte iets beter maar wachten tot de pluk in Februari lijkt me beter. Geen druif die zich daar druk om maakt...

Gisteren, Zondag, stond ik laat op. Het was al kwart voor 11. Als we klaar zijn met aankleden vraagt Rick of ik koffie of thee wil. Bert is al op de koffie. 'Doe ook maar koffie" zeg ik "met zo'n héérlijke bonbon van mijn zus er bij." Mijn zus had 4 grote, witte chocolade bonbons meegenomen. Eéntje at ik er meteen op, de rest bewaarde ik voor later (in de koelkast). Dus ach, laat ik eens royaal doen denk ik. 3 Bonbons nog dus allemaal één... het blijft lang stil en Rick lijkt als aan de grond genageld te staan. Ik kijk hem aan en hij weet niet waar hij kijken moet, schaamrood op de kaken. "Oh... wat voel ik me nu kloten" zegt hij dan. Ik blijf hem aankijken... "O, wat vind ik dìt erg zeg, ik heb net de laatste op" zegt hij. Ik kijk hem vernietigend aan... "Ik dacht dat je ze vergeten was" vind ik nog wel de domste opmerking van de deze drie! Want wat is er mis met me te helpen herinneren àls dat al het geval was geweest ipv alles in je eigen mond te stoppen? "Kun je me vergeven? Ik ga zo wel naar 'The Waterfront' om nieuwe te halen. Wil je dat?" Zonder een woord rijd ik de slaapkamer uit daarbij zijn uitgestoken tenen ontwijkend. Zó gemakkelijk komt ie er niet van af... ;-)
Boos? Nee dat niet. Maar leuk vind ik het niet! Maar ach, "het zijn maar bonbons" denk ik, "waar maak ik me druk om?" En trouwens, als iemand ze verdient is hij het wel... en die pens van 'em verdient hij ook!!" denk ik dan lachend ;-)

Ik mag het er niet over hebben en al helemààl geen foto's plaatsen. Voor de kerst 'beloof' ik Rick er niet over te schrijven maar als hij in het nieuwe jaar niet afgevallen is mag dat wel. Daartoe gaat hij, zo zegt hij zelf naast de 2x trainen met zijn personal trainer ook nog eens 2x in de week zelf cardio doen, op maandag én vrijdag... Some things never change. Ik zei vroeger al wel eens gekscherend dat hij meer 'zijn mond trainde' dan wat anders. :-) Zijn 'personal trainer' heeft vakantie en Rick is geen enkele keer wezen cardio'en. In plaats van afgevallen is hij alleen maar aangekomen van al het, vooral, snoepen! En nee, dat maakt helemaal niet uit. Who cares!! Maar ga dan ook niet mijn foto's lopen censureren ja :-))

Maar zie daar. Net als ik dit stukje vandaag schrijf, verschijnt er vers fruit op mijn bord, geschild en al... ik val bijna van mijn stoel en geloof mijn ogen niet. Want Rick en vers fruit (pellen of shillen), dat is als eh... water en vuur. Ik kan me niet herinneren hem dat ooit te hebben zien doen. En nu... gepelde verse lychees, ontdaan van pit en heerlijk zoete meloen (spanspek). Some things dò change!! :-))
"Meer fruit en minder snoepen" meldt Rick en dat wordt nu 's avonds nog eens bevestigd met een geschilde en in stukjes gesneden perzik. Wauw... hij meent het :-))Een goed voornemen dus.
De lychee en de meloen in de middag werk ik met enig geknoei weg. Ik kan m'n eten de laatste tijd minder goed in m'n mond rond bewegen. Het lijkt wel alsof ook mijn tong minder behendig wordt. En het sap van het fruit zorgt voor veel (overmatig?) speekselaanmaak (ook een bijverschijnsel van AlS). Zodanig veel dat het af en toe lekker over m'n kin druipt en lager op mijn t-shirt beland. Een irritante lieg krijg ik niet van mezelf en m'n fruit afgeslagen en uiteindelijk vlucht ik met bordje en al naar de andere kant van de kamer, de vlieg met gemorst sap op tafel achterlatend.

Gisteren (mist) en vandaag (wolken) was het minder mooi weer met ook beide nachten regen. Koeler ook dus 'speel' ik een beetje met mijn computer. Twee middagen later ben ik de trotse bezitter van een heuse website, zèlf gemaakt!! Deze website bevat ook ruimte voor een blog. Vanaf vandaag publiceer ik deze blog verhalen ook op die website, als test. Als dat allemaal goed gaat stap ik wellicht helemaal over naar die website. Voor mij werkt het namelijk veel prettiger met foto's inpassen en zo. Voor u is er geen verschil, u leest dezelfde stukjes. Hooguit wat software downloaden om alles te kunnen zien (ook foto's en film) maar dit is zelfs mijn ouders zojuist al zonder problemen gelukt! :-)) Zij hadden alvast de primeur van deze site en als ie nog nèt wat meer 'af' is mag u ook. Tot die tijd ook alles gewoon hier op blogspot.

Liefs,
Roland
xxx