Tuesday, April 15, 2008

Rick schrijft...

Lieve lezers, tijdje niet van Roland gehoord, heeft een oorzaak. Op de 6e April (zondag een week geleden) naar Amsterdam gevlogen, de tijd in Kaapstad zat er na 5 maanden op ! Ergens tijdens de vlucht en thuis helaas kou gevat, en de eerste dagen thuis waren op zijn zachts gezegd niet prettig. Hevige hoest buien over de hele dag verdeeld, zwaar verkouden, veel slijm in neus en dieper in de borst, en de hoestbuien waren/zijn er de oorzaak van dat Roland weinig energie heeft over gehouden om zijn blog bij te houden, helaas.

Thuiszorg wordt gedaan door twee lieve dames van de Berlage thuiszorg dienst (als ik het zo mag noemen) en doordat er nog geen routine bestond voor de algehele verzorging nam bijvoorbeeld het ochtend ritueel (uit bed, in de stoel, naar de douche, douchen, wassen, aankleden, toiletgang, ontbijt etcetera) dermate veel tijd in beslag dat, tegen de tijd dat het ontbijt naar binnen was gewerkt, Roland al weer wilde liggen. Dit kwam natuurlijk ook door zijn behoorlijke verkoudheid.

Naar bed en uit bed zijn een paar handigheidjes die je even onder de knie moet hebben wil dat vlotjes verlopen. Dinsdag was er kontakt via skype (video) met Kaapstad (Rick) en is er na overleg besloten dat Rick naar Amsterdam zou komen om het een en ander te komen uitleggen, en verdere thuiszorg en behandeling wat efficienter te laten verlopen, zowel voor familie, vrienden als professionelen. Derhalve is Rick afgelopen zondag, de 13e op het vliegtuig gestapt, en de 14e in Amsterdam aangekomen, en nu volop bezig om de zorg wat soepeler te laten verlopen, en dat gaat al beter. Tis een kwestie van een bepaalde routine, wil je alles met een redelijke snelheid voor elkaar krijgen. Alles gaat nu ook wat makkelijker omdat Roland zich inmiddels wat beter voelt, en gezonder, mede omdat het hoesten en proesten wat minder is geworden, en dat dan weer dankzij medikaties.

Intussen zijn er al wel wat afspraken bij het AMC die moeten worden afgewerkt dus a.s. woensdag naar zijn ‘eigen’ arts daar, Dr. Grupstra, mede om te overleggen of er een peg sonde kan worden aangelegd, waardoor Roland niet meer zelf steeds hoeft te eten, maar voedsel direkt in zijn maag terecht komt. Dat zal een hele hoop energie schelen, en ook thuis hulp tijd. Thuiszorg is helaas beperkt tot 32 uur per week (ma tm za) en aanvullende hulp zal uit de familie en vriendenkring ‘moeten’ komen als we opname van Roland willen voorkomen.. (buiten het budget van die 32 uur hebben we al wel via de huisarts een nacht waker die hier aanwezig is iedere nacht van 23.00 uur tot 07.00 uur) Woensdag middag ook een afpraak met thuiszorg en Gini (zijn zus) die dit hopelijk op een bevredigende manier kan organiseren en co ordineren, aangezien de situatie eigenlijk dermate is dat Roland geen moment van de dag meer alleen kan zijn. Dus vrienden, als jullie je geroepen voelen, we hebben jullie nodig, meldt je aan als jullie op bepaalde momenten kunnen worden ingedeeld, dat zou meer dan op prijs gesteld worden !

Ik zelf vertrek woensdag 23 april weer naar Kaapstad, aangezien er na 5 maanden van verzorging, plezier en pret, ook bij mij weer brood op de plank moet komen, met alles wat daar omheen hangt.

Tot zo ver mijn beperkte en korte update, Roland zal jullie ongetwijfeld later deze week vanuit zijn optiek en beleving weer informeren, en hopelijk ook amuseren met zijn pennevruchten..

Liefs,Rick (voor de tijd dat ik in amsterdam ben, bereikbaar onder Roland’s mobiele telefoon nummer of mail, jolinkroland@mac.com, 06 -46102108