Sunday, March 09, 2008

Fiets 'em d'r in

Lieve allemaal,

Gelukkig gisteren gezwommen en van de zon genoten want nu, zondagmiddag na m'n dutje komt het er niet meer van. We zitten nog wel buiten maar er rolt zeemist binnen. Bij vlagen verdwijnt de zon al en Rick verdwijnt nu ook met een "'t Is koud, ik ga een filmpie halen." 'Wij Nederlanders' (Jasper, Dick en ik) zitten nog gewoon buiten, prima uit te houden hoor. Alleen zwemmen doe ik nu maar even niet.

Ik denk dat de zeemist een welkome afkoeling is voor de laatste nog fietsende deelnemers van de 'Cape Argus' die vandaag gehouden word. Voor de niet-kenners, de 'Cape Argus' is 's werelds grootste 1-daagse wielerronde. Ruim 30.000 deelnemers fietsen een rondje Kaaps-schiereiland. De start is in Kaapstad en via Kaap de Goede Hoop in het uiterste zuiden gaat het dan weer terug omhoog naar de finish in Kaapstad. Onderweg moet ook een paar keer behoorlijk geklommen worden met het 'suikerbossie' net na Houtbaai en op 3kwart van de route als vervelendste klim (heb ik van horen zeggen ;-)
De start is à la Elfstedentocht: eerst de profs (voor wie dit de laatste etappe is van een heuse meerdaagse 'Giro del Cappa') en daarna in verschillende tijdsgroepen de toerrijders. En net als de Elfstedentocht is het een ware volkshappening voor zowel de deelnemers (uit binnen- en buitenland) als toeschouwers die overal langs het parcours staan om aan te moedigen. Klein verschìl met de Elfstedentocht is dat de 'Argus' zoals ie in de volksmond genoemd wordt, élk jaar verreden wordt :-) Slechts één keer, een paar jaar geleden, werd de toerrijders midden op de dag een halt toegeroepen door de organisatie. Helaas te laat bleek achteraf. Veel rijders waren inmiddels bevangen van de extreme hitte die dag en 2 of 3 hebben dat niet overleefd. Dus vandaar dat ik zei dat die zeemist een welkome afkoeling is.

Andrea, m'n fysio, rijdt 'em ook en dus stonden wij, Rick, Zarah en ik, vanochtend al aan de boulevard hier in Sea Point, even voor de finish. Morele steun bieden maar ik heb haar niet kunnen ontwaren tussen al die voorbij razende renners. Gestart om 7.15 uur en met een rijtijd van om en nabij de 3 uur moet ze wel voorbij zijn gekomen zijn toen wij daar van 10.00 tot 10.45 uur stonden. Ik zal haar dinsdag vragen hoe het gegaan is.

Van de boulevard op weg naar huis een onbijtje gedaan bij CoCoLatte aan Main road, samen met Jasper en Dick. Jasper voert me dit keer (een zalm'wrap', zo heeft Rick ook eens een keer pauze. En nu zitten we allemaal hier aan het zwembad. Naar het strand gaan kun je vandaag vergeten, tenzij je loopt, want de kustweg is gesloten vanwege, juist ja, de Argus.

----------------------------------------------------

De opiniepeiling (gisteren niet meer aan toegekomen) kwam op het volgende neer:
60% NEE, niet uitzenden
30% JA, wel uitzenden
10% maakt het niet uit.

Ik zelf was één van de NEE stemmers. Niet voor een verbod op de film dus maar ik vind dat Wilders bij zichzelf moet nagaan welk een verantwoordelijkheid hij draagt, als publiek figuur, naar anderen toe. Als zijn vrije keuze anderen (zonder beveiliging) in gevaar brengt, vind ik dat hij van uitzending moet af zien. Eventuele doden als gevolg van aanslagen naar aanleiding van het uitzenden van deze film mogen Wilders dan ook persoonlijk aangerekend worden vind ik.
En ja, het is van de zotte dat je 'bang en voorzichtig met je mening moet omgaan' (regel uit het nummer 'de Muur' van Het Goede Doel ;-). Klopt maar Wilders is wel heel provocerend bezig en is met zijn uitspraken over een 'fascistisch' boek in mijn ogen net zo onverdraagzaam en haat zaaiend bezig als 'de moslims' die hij dit verwijt. Hij ziet de splinter in hun oog maar niet de balk in zijn eigen. Nee, ik ben voor een andere manier van de dialoog aangaan dan deze 'oog om oog, tand om tand' aanpak.

En dat een meerderheid er zo over denkt blijkt uit de peiling hier en ook landelijk. De nieuw opgerichte site "Stop Wilders" kon het aantal hits niet aan. De oprichters ervan verwoorden hun mening als volgt:


De website was een initiatief van een groep vrienden uit het zuiden. „Wij zijn geen moslims en we hebben geen sympathie voor extremisten”, zei de woordvoerder. „Maar wij hebben gezond verstand en wij vinden dat de weg die Wilders inslaat niet de juiste is. Deze weg kan alleen maar leiden tot meer escalatie en dus willen we een ludiek statement maken.”

„We wilden ook vooral geen olie op het vuur gooien”, aldus de zegsman. „Wij willen met de shirts vooral uitdrukking geven aan onze gevoelens van machteloosheid. Wilders loopt als een olifant door de porseleinkast, terwijl de zwijgende meerderheid het gevoel heeft niets te kunnen doen.”


Respect krijg je en verdien je alleen maar door zelf ook respectvol met anderen om te gaan. Als kleine kinderen 'met modder gooien' (hij begon...) zijn de gevolgen te overzien. Als grote mensen/politici dit doen vaak niet meer, hè Mr. Bush!?

En tot zover wat mij betreft. Discussie prima maar via de comments op mijn site wel graag met je naam erbij. Ik zie/weet graag met wie ik praat ;-) En op deze site is er maar één dictator en dat ben IK!! :-)) En voor vandaag is deze dictator klaar met zijn dictee...

Liefs,
®
xx