Monday, December 31, 2007

Het laatste woord.

Lieve allemaal,

Oud en nieuw. Voor die gelegenheid heb ik mijn blog in een nieuw jasje gestoken. Andere kleuren, andere foto en zoals jullie kunnen zien heb ik inmiddels zelf ook een gezond kleurtje. Kortom, ik ben er klaar voor. Kom maar op!

En terwijl ik mijn blog zit te 're-stylen' ondergaat het huis ook een 're-styling'. Van Kerst naar PARTY stijl. De boys zijn sinds gisteren al druk in de weer en gaan vandaag rustig verder. Rick en Mart doen inkopen en Bert versiert binnen en buiten. Het waait enigzins maar het is mooi weer dus we mogen niet klagen. En wind of geen wind, we gaan er een leuke avond van maken.

Overal in huis witte strikken en gouden versierselen. Sommige strikken blijven uiteraard NIET zitten, écht niet!! :-))

Oud en nieuw. Terwijl ik zit te typen tikt de klok onverstoorbaar door, richting het einde van 'oud' en het begin van 'nieuw'. De klok tikt door maar wij staan even stil. Kijken achterom op het afgelopen jaar en blikken vooruit op het volgende. Voor veel mensen is dit de gelegenheid bij uitstek voor het maken van goede voornemens. Daar is op zich niets mis mee. Goede voornemens en intenties zijn goed als je maar niet vergeet dat je dit altijd en op élk moment van het jaar kunt doen. Een bekende uitspraak is "Vandaag is het begin van de rest van je leven". De klok tikt door en elke secònde is een nieuw begin op zich...

Nabeschouwingen, vooruitblikken. Soms maken wij mensen het wel eens nodeloos zwaar en ingewikkeld voor ons zelf denk ik. Kijk naar de natuur, zie je daar oud&nieuw voorbereidingen? Zarah ligt languit op de grond achter me, geen benul hebbende van oud&nieuw. Voor haar is het "just an other day", geen zorgen over morgen... De druiven hangen gewoon aan hun trossen boven het zwembad. Geen zorgen over "zoet genoeg smaken" of over het komende moment van hun pluk, hun einde... wat heerlijk als je gewoon kunt 'zijn'!!
Toch kan ook ik het niet laten vooruit te kijken, een nabeschouwing van 2007 heb ik al eerder gedaan. Vooruit kijken... ja da's moeilijk natuurlijk als je het in het licht van ALS bekijkt. 'Verstandelijk' weet ik wat ik verwachten kan maar hoe het uiteindelijk komt, in welke vorm en hoe ik het zal ervaren dat weet ik niet en dùs weet ik in feite niets! En dat is maar goed ook, dan hoef ik me ook niet nodeloos zorgen vooruit te maken. Dat hééft geen zin! Gelukkig kàn ik dat (meestal;-). ALS is een deel van mij maar ik ben geen ALS, ik ben zoveel méér dan 'alleen maar' dat deel van mij.

En zo doe ik het al een tijdje en zo wil ik het blijven doen. Tik na tik, uur na uur, één dag tegelijk. Zoveel mogelijk 'zijn' in het moment en ervaren, bewust leven hoe dat voelt. Bewust leven... Léven, dààr ben ik mee bezig en niet met een naderende dood. Dàt weet ik immers niet. Het enige wat ik weet is NU en NU leef ik, ben ik niet dood. En als ik het NU vergeet te leven, me zorgen maak en niet meer om me heen kijk, vergeet te genieten van alles om me heen, ja, dàn zou ik net zo goed al dood kunnen zijn. Dan ben ik al dood bij leven...

Dus lééf ik verder, ook in 2008. Mijn klok tikt door...

En ik hoop dat jullie allemaal mee blijven leven, mee beleven. Familie, vrienden, bekenden, blog lezers (Tom&Jan), ik wens jullie allemaal een goed 2008 toe. En ziek of gezond, ik wens jullie 'innerlijke rust' toe. Maak je niet te veel zorgen en geniet, hier en NU.

De klok tikt door, elke tik een nieuw begin. Van oud naar nieuw, slechts één tik... tik... tik...

Liefs,
Roland
xx