Monday, July 14, 2008

Walvissen en Whales ;;--)))

Goeje dag allemaal maar weer.. ! Lekker weekje achter de rug hier in kaapstad.. Het weer is van hevige regens ineens omgeslagen naar lekkere zon, en vandaag (maandag 14 july) wordt het zelfs 22 graden!!. Gisteren was het ‘s-middags ineens zo aangenaam dat Roland opperde om een wandeling te gaan maken langs de boulevard.. ! Zo gezegd zo gedaan, dus met de stoellift hier de trap af, en de boys die hiernaast een paar kamers huren waren zo vriendelijk om die zware elektrische rolstoel de trap af te dragen, dat scheelde uit elkaar halen boven aan de trap en in elkaar zetten 10 treden lager.. Eenmaal in de rolstoel ging het bijna full speed naar beneden, richting zee, en zarah, ja die wandelde mee !

Het was behoorlijk druk en gezellig, de speelplaats voor kinderen was helemaal vol, en er liepen veel mensen te flaneren en van het mooie weer te genieten. Wat wil je na anderhalve week veel regens, iedereen komt dan met de eerste zonnestralen mee naar buiten..

Uitkijkend naar de horizon zagen we ineens water/lucht pluimen opdoemen uit het water, gevolgd door enorme lichamen, ja ja,, de eerste walvissen van dit seizoen hebben we weer gesignaleerd. Altijd een prachtig gezicht om deze enorme majestueze dieren te zien, ze waren weliswaar aardig ver uit de kust, maar toch. Deze ‘southern right whales’ (de naam ‘right’ in deze benaming komt door het feit dat het vroeger de ‘juiste’ walvissen waren om te harpoeneren) komen ieder voorjaar naar de kust van zuid afrika om zich voort te planten, en zijn vooral in Hermanus, hier anderhalf uur rijden vandaan, van heel dichtbij te zien in de baai.





Het ‘seizoen’ is van september tot november, dan kun je de meeste van deze dieren zien, honderden zelfs ! Tegenwoordig zijn ze beschermd, en worden ze alleen nog ‘geschoten’ met camera’s en zijn een enorme toeristische attraktie. Het worden er ieder jaar beduidend meer, en de whales die we gisteren zagen waren alvast een voorproefje denk ik. Werkelijk zeer de moeite waard en imponerend om de grootste zoogdieren van de wereld op deze manier aan je voorbij te zien trekken. Na een heerlijke wandeling weer richting huis, waar Roland een uurtje op bed heeft moeten bijkomen van de inspanningen en indrukken ;-)

Wat ook de zeer de moeite waard was trouwens was vorige week zondag, helemaal vergeten te vertellen. Toen hebben we hier thuis wat vrienden uitgenodigd (allemaal tennis fanaten, net zoals Roland) om naar de heren finale van Wimbledon te komen kijken. Onder het genot van bubbly en aardbeien met slagroom uiteraard, hebben we met een mannetje of 9 Nadal en Federer zitten aanmoedigen, MET resultaat, want het werd een van de mooiste wedstrijden ooit op wimbledon gespeeld ! Jammer van de regen onderbrekingen, later op de avond hebben we met zijn drietjes het laaste deel in de trilogie die deze wedstrijd werd, verder genoten. Was heel leuk om het vaste ploegje vrienden weer hier over de vloer te hebben, en we hebben ook die dag een prachtige zondag gehad, ondanks de regens buiten.

Zoals eerder gezegd, vandaag wordt het weer een heel zonnige dag, en morgen is het afgelopen met die pret, dan komen de regens weer een paar dagen.. Wij zitten binnen droog, en als het koud is staat de kachel aan, dus niemand die ons wat doet. Evengoed blijft Roland het prima naar zijn zin hebben. Hij slaapt lekker, eet meestal ‘s-avonds goed mee met de aangepaste pot (favoriet is fish sticks met spinazie a la crème) en de sonde voeding ‘werkt’ ook prima. Later van de week komt misschien de huisarts even ‘op de koffie’ om polshoogte te nemen, en hopelijk komt vandaag de electricien om wat problemen op te lossen met de elektra hier in huis, de ‘stoppen’ slaan regelmatig door, en dat moet anders ;-) Verder keert de ‘regelmaat’ wat meer terug met alles, maar zeker niet de sleur..

Iedereen een prettige week toegewenst, en geniet van alles.. !

Roland, Rick en Zarah
xxx