Thursday, February 07, 2008

"Nederlanderssssss"

Donderdag 7 Feb

Een bewolkte dag met regen. Soms miezer, soms harder. Het water in de lagune staat op zijn hoogste stand tot nu toe. Het blijkt dat elke eb en vloed een andere waterstand heeft. Zo eens even online checken wanneer het volle maan is. Ik neem aan dat je dan de hoogste (en laagste?) stand van het water hebt?

Dus lekker weer ontbijt gedaan (gisteren ook al) hier op het eiland bij een tent die ‘ile de pain’ heet. Een franse naam dus, afgeleid (volgens mij) van ‘ile de paris’, het eiland in de rivier de Seine middenin Parijs. Wij zitten hier ook op een eiland dus dat is leuk gevonden. Maar de naam is niet het enige franse aan deze tent. De kleine ronde tafeltjes binnen en op het terras zijn dezelfde als op alle Parijse terrassen. En uit de eigen bakkerij komen ook alle soorten brood waaronder heerlijke croissants. Precies goed, kruimelend bladerdun deeg.

Gelukkig is het terras overdekt en kunnen we droog buiten zitten want koud is het natuurlijk niet. De tent draait goed. Dat merkten we gisteren al en nu weer. Binnen is ook een toonbank van de bakkerij en de één na de ander komt naar buiten met broden in allerlei vormen en maten. Zelfs de ‘locals’ uit het dorp rijden hier naar toe om hun brood te halen. Oh en de cappuchinos zijn ook heerlijk!

Wat ons gisteren niet opviel maar vandaag wel is iets totaal on-Frans: Nederlanders. Van alle ons omringende tafels komt het nederlands ons tegemoet. Binnen, buiten en zelfs passanten horen we nederlands spreken. Alsof er overnacht een buslading vol is gearriveerd. “Ahhrg... Nederlanderssssss” sist Rick zachtjes over tafel, “overal!” Vervolgens doet hij iets grappigs wat me wel vaker is opgevallen ook in Kaapstad als er Nederlanders naast of bij ons in de buurt zitten op een terras. Hij begint Afrikaans te praten tegen het bedienend personeel. Overdreven luid en duidelijk naar mijn idee. Kennelijk wil hij, door die andere 'medelanders', niet (ook) voor Nederlander aangezien worden of zo. “Het stikt er van hier”... Mmm, zijn idee om misschien hier wat te kopen in de toekomst gaat volgens mij voorlopig meteen in de vriezer.

Het ontbijt smaakt weer heerlijk. Vandaag begin ik met een croissantje roomboter en jam gevolgd door roerei en spek (‘bacon and scramled eggs klinkt beter). Gisteren had ik een croissantje zalm met roerei en een ‘fresh fruit smoothie’. Zoals gezegd, de cappuccino smaakt hier ook prima. Dikke laag roomachtig schuim waar m’n rietje rechtop in blijft staan, zo hoort het! Trouwens, ook de prijzen zijn hier nog heel laag valt me bij de rekening op (dit in tegenstelling tot Kaapstad). Samen hebben we 2 croissants met jam, 2x (flinke porties) roerei op toast (waarvan 1x met bacon) en 3 cappuchino op. Totaal score R105,=. Met fooi erbij zeg maar €12,=... zeg nou zelf, daar ontbijt je in Nederland in je ééntje nog niet zo uitgebreid voor. ‘Value for money’ bestaat dus nog wel in Zuid Afrika al moet je er niet meer voor in Kaapstad zijn. Hé... vandaar dus al die Nederlanders hier!! ☺

“Value for money”, dat geldt voor ontbijt maar ook voor de ‘property’ (huizen) hier en op de weg terug, deels in de miezer, lopen/rijden we weer langs één van de vele makelaarskantoren. Rick staat aan de overkant en ik roep hem naar mijn kant. “Dit is precies wat je zoekt” wijs ik in de etalage. Leuk huis, niet te veel grond en een goeie prijs. Kennelijk zit ik er niet ver naast (natuurlijk niet!! ☺) want vanmiddag nog zijn we wezen kijken, jawel!! Afin, allemaal alleen maar oriëntatie voorlopig dus daar laat ik het bij. Maar dat Rick z’n kop zoals altijd vol plannetjes zit moge duidelijk zijn. Zo heeft hij eerder al een ‘guestfarm in the country’ gezien, al ‘puked’ hij naar eigen zeggen al bij alleen maar het horen van het woord ‘guest’ ☺. Maar het heeft ook paarden en die gaat hij dan doen (samen met z’n nichtje, die dit overigens nog niet weet maar nu wel..) en Bert, die na 25 jaar binnenkort stopt met zijn modellenwerk, gaat zich dan met de gasten bemoeien. En zo vormen zich dan langzaam de plannen voor de toekomst...

En zo is ook deze regenachtig dag weer ten einde. Morgen weer zon volgens de berichten en volgens onze plannen een tripje naar het ‘Knysna Elephant Parc’.

Voor nu een welterusten.

Liefs,
Roland
xx