Monday, March 10, 2008

Beerput open getrokken en 'hoog' bezoek?

Lieve allemaal,

Nou nou nou, wat een reacties allemaal naar aanleiding van m'n opiniepeiling!! Alsof ik het deksel van de beerput heb opengetrokken. Ik heb de vrijheid genomen om, zoals eerder aangekondigd, censuur toe te passen op een aantal comments die ten eerste anoniem waren en ten tweede grof en dom scheldend (o.a. 'die kut-marokkanen). Deze mensen wijs ik graag op de mogelijkheid dat je dit vrijelijk kunt doen op bijvoorbeeld de internet-Telegraaf, -Elsevier, -NRC of welk internet media dan ook. Maar niet op mijn blog. Discussie prima, maar 'op nivo' graag. Want echt 'wel-denkend' vind ik dat gescheld niet.

En waar komt dit allemaal vandaan, vraag ik mij hardop af?
Waar de media en politiek goed in zijn is 'polariseren', de dingen heel erg zwart/wit stellen, generaliseren. De media met als doel de oplage- en kijkcijfers te bevorderen. Hoe meer hoe beter. De politiek, zowel de oppositie als de regeringspartijen, heeft ook baat bij het zwart/wit stellen van de dingen zonder rekening te houden met de rijke kleurschakeringen tussen zwart en wit in, namelijk stemmen winnen. Heb je ooit van een 'goed' kabinet gehoord in Nederland? Ik niet. Of het nou rood, paars, groen, links of rechts was of is, het was en is nooit goed. Daarin zijn wij in Nederland overigens niet uniek.

Al met al komt er maar zelden 'ongekleurde' informatie de huiskamer binnen bij de 'zwijgende meerderheid' via krant en televisie. De politiek gebruikt de media, de media gebruikt de politiek. En allemaal voor eigen gewin. Feiten worden verdraaid en uitspraken uit hun verband getrokken. Stemmingmakerij en generalisaties zijn schering en inslag en dat vind ik fout en gevaarlijk! Mijns inziens tracht men mensen in groepen te 'polariseren' en vervolgens speelt men deze groepen uit tegen elkaar of zet ze tegen elkaar op. De hokjes-cultuur en ook daarin zijn wij in Nederland niet uniek.

Het motto is nog steeds 'verdeel en heers'. En bij het wegvallen van de éne vijand (het oostblok) creëren we gewoon een nieuwe, de islam! Generaliseren is daarbij stap 1. Maar laat mij u ook nog maar eens vertellen,'de homo' bestaat niet, 'de Marokkaan' bestaat niet, 'de moslim' bestaat niet, 'de christen' bestaat niet, 'de atheïst' bestaat niet en, o ja, Maxima had o zo gelijk: 'DE NEDERLANDER' bestaat niet!!! Zelden is een uitspraak zó uit z'n verband gerukt en daarna opzettelijk fout geïnterpreteerd voor eigen gewin.

Om verder te gaan met Maxima en volledig te zijn, 'dé Nederlandse identiteit' bestaat niet, net zo min als 'dé Argentijnse identiteit' bestaat zei ze daar achteraan. En ik voeg daar aan toe dat ook 'dé Amerikaanse identiteit' niet bestaat en 'dé Russische' en vul maar in wat je wilt. Want 'dé identiteit' zou betekenen dat er maar één mogelijke identiteit is en daarmee ga je voorbij aan het individu en de diversiteit van onze huidige samenleving.

'Verdeel en heers' was vroeger, in vergelijking met nu, een stuk eenvoudiger. Tv, reizen per vliegtuig en internet hebben een niet te stoppen proces van globalisering in gang gezet als nooit tevoren. Niet langer leeft, woont en werkt een ieder op zijn eigen (?) grondgebied maar meer en meer trekken we de wereld over, ieder individu met zijn eigen identiteit. Ik heb dat zelf ervaren in mijn vele reizen, wonen en werken in het buitenland. In aanraking komen met andere mensen uit andere culturen verruimt je eigen blik en voegt toe, daarmee niet zeggend dat je alles maar klakkeloos van de ander moet overnemen. Openheid naar elkaar toe, kijken naar de overéénkomsten en wetend dat er altijd verschil zal blijven bestaan. In dat opzicht behoudt juist een ieder zijn eigen identiteit. Vermenging van culturen is een onvermijdelijk gevolg. En we zitten midden in dat 'nieuwe' proces, nou ja eigenlijk is het zo oud als wat en van alle tijden, alleen is het nu op 'macro', op grootschalig, globaal nivo.

En waar vermenging niet mogelijk of wenselijk (?) is, laat er dan in ieder geval 'vreedzame coëxistentie' bestaan. Geloven is daarbij een vrije keuze, niet geloven ook. En het dragen van een korte broek, een rode jurk, een groen bikini of blauwe burkini ook!! Jou mening, geloof of overtuiging opdringen aan de ander als dé mening werkt niet. Dé (juiste) mening bestaat in die zin ook niet.
En vergeet niet dat niet zo heel lang geleden, 'hier in het westen', heksen werden verbrand, homo's werden verketterd en de vrouw één recht had, het aanrecht. Dit alles uit naam van het christelijke geloof. 'We've come a long way since' en ik heb er alle vertrouwen in dat ook de moslims hun soep niet zo heet eten als hij wordt opgediend.

Dat neemt niet weg dat onverdraagzaamheid, provoceren en beledigen kwaad bloed zet en daarmee bereik je het tegenovergestelde van 'vreedzame coëxistentie': oorlog. In het pré-internet tijdperk had Janmaat lang niet zo'n groot draagvlak als Wilders (en de zijnen) nu wel heeft. Hij speelt met vuur. Het lontje lijkt korter en het kruidvat groter en nogmaals, ànderen lopen de kans hun vingers te branden.

Dat het kan, die vreedzame coëxistentie, heb ik zelf vaak genoeg ervaren. Eén persoonlijk voorbeeld haal ik daar bij aan:


Toen ik net verhuisd was in Amsterdam en nog kon lopen met behulp van een elleboogkruk, al ging het moeilijk, had ik een afspraak in het RCA. Ik bestelde een taxi. De taxichauffeur was een jongeman van ik schat rond de 30. Hij hielp me de auto in en éénmaal rijdend vroeg hij me of ik een ongeluk had gehad. Ik zei 'nee' en vertelde dat een ziekte de oorzaak was. Waarop hij vroeg of het dan wel weer beter werd. Toen ik daarop 'nee, alleen maar erger' antwoordde en hem vertelde van ALS en dat ik niet lang meer te leven heb, schrok hij enorm. Hij voelde zich geroepen mij te troosten en kwam daarbij aan met zijn geloof. Hij zei "Ik ben moslim. Ik hoop dat je daar geen probleem mee hebt." "Nee, dat heb ik niet" zei ik, daar aan toevoegend "Ik ben homo. Ik hoop dat jij daar ook geen probleem mee hebt." Nee dat had hij niet, hij voelde zich niet geroepen mij van de kerk of moskee te gooien. We stelden ons allebei eigenlijk kwetsbaar en open op met onze 'openings' woorden en wat volgde was een heel warm gesprek van man tot man, van mens tot mens. Bij het RCA aangekomen hielp hij me weer uit de auto, we gaven elkaar een hand en keken elkaar daarbij diep in de ogen aan. Hij wenste mij 'sterkte' en ik wenste hem het 'allerbeste' en de taxi nakijkend terwijl hij wegreed had ik nog steeds een heel 'warm' gevoel en dacht 'kijk, zo kan het dus ook!'


Was het maar altijd zo, stel je voor... --IMAGINE--

En daarmee sluit ik voor vandaag.

De comments:

✓ Jasper & Dick, dank voor je lieve woorden en ook ik vind het heel leuk jullie te leren kennen. Tot vanavond en groeten van Lenny.

✓ Anja Meulenbelt, geen idee wie dat was. Ik dacht eerst een oud klasgenootje van mijn zus Gini, maar nee, die heette Anja Zeegers volgens mijn zus. Toen maar eens de naam 'ge-googeld' en het resultaat verraste me nog al! Neemt iemand mij in de maling of heb ik echt van doen met SP- en 1ste kamerlid, Anja Meulenbelt??? Hoe dan ook, ik ga in op die (3) comments:
- dat er mensen zijn die anders denken weet ik en is prima, maar vooral de veelal 'scheld reacties' bij de opgegeven 'Elsevier-link' getuigen mijns inziens niet bepaald van 'weldenkende' mensen zoals jij het noemt.
- angst aanjagen ("einde vrijheid-blijheid cultuur is helaas echt nabij") werkt bij mij niet. Ik tel nog elke dag mijn 'zegeningen' en kom daarbij nog steeds tot de conclusie dat ik blij ben dat mijn wieg in Nederland stond en niet bijvoorbeeld in een township hier in Zuid-Afrika. 'Verdeel (angst aanjagen) en heers', typisch oppositie tactiek in dit geval. Afkrakend en afbrekend bezig zijn ipv opbouwend. Niet Nederland is ziek, maar de media en de politiek (goed gezegd Pa).
- sarcasme... mijns inziens ook een kritiek leverende, afbrekende houding, weer zonder nu eens zelf te zeggen hoe het wel moet dan. In het geval van Anja Meulenbelt bestaat daar nogal onduidelijkheid over in de mij door 'google' geleverde artikelen. Zoals ik al schreef, artikelen zijn 'gekleurd', dus nu ik de kans heb hoor ik het graag direct uit uw mond/van uw 'pen': wat zijn uw eigen (opbouwende) standpunten nu eigenlijk? Enigzins 'kort en bondig' als het kan.
- Op dit moment vliegen er nog dagelijks KLM kisten naar het midden-oosten en ik kan me voorstellen dat de crews zich op dit moment wat minder prettig voelen, een makkelijk doelwit. Sarcastisch over deze gevoelens van anderen heen stappen, daar heb ik ook mijn bedenkingen bij.
- en dan het laatste comment: En anders schuif je toch zo'n burka-bungalowtent over je heen.En een burkini voor het zwembad, ha ha....Zal er toch wel van komen.
Fatima mag al met een hoofddoek op, op haar paspoortfoto, terwijl "jan met de pet" die pet af moet zetten voor de foto...(hoezo discriminatie)
Wilders hoeft niets meer te doen of te zeggen, alles word hem in de schoot geworpen....

INDERDAAD!! En ook jij zèlf draagt met zulke (opruiende) uitspraken bij aan het succes van Wilders. Balkenende en Wilders gebruiken als boosdoeners voor eigen politiek gewin. Hoe typisch oppositie, hoe typisch het politieke spelletje.
- tot slot. Als dit echt Anja Meulenbelt is, is dat dan op 'persoonlijke titel' of verwoord u met dit schrijven de mening van de SP? In het laatste geval ga ik me serieus bedenken of ik een volgende keer opnieuw SP ga stemmen of niet.

Oh, wellicht kunt u mijn eerdere bericht over mijn PGB even nalezen en voorleggen aan de desbetreffende minister ;-) Bijna 6 maanden geleden aangevraagd (Oktober '07) om de dagelijks nodige hulp te kunnen inkopen voor mijn verzorging tijdens mijn verblijf hier in het buitenland en nu nòg niet rond. Tot 2x toe zijn de papieren 'kwijt geraakt' bij de betreffende instanties en nu (Maart '08) word ik gevraagd opnieuw in te dienen en dat terwijl ik nu, na 5 maanden, al bijna weer naar huis ga...

✓ Pa, goed gesproken.

✓ Rick, kort en bondig ook. En bedankt voor de heerlijke avocado salade van zojuist en m'n uitstekende verzorging tot nu toe!

✓ Gini, enjoy NY!! ♥♡

Liefs,
Roland
xx

PS
De opzet van deze blog is niet een politieke! Maar met mijn opiniepeiling zei ik A en nu zeg ik dus ook even B en stel anderen ook in de gelegenheid dat te doen (mits niet anoniem). Daarna kap ik het op deze blog af maar kan er over ge-emailed worden wat mij betreft.