Tuesday, December 25, 2007

1ste Kerstdag

Lieve allemaal,

En toen was het dan ineens zo ver... KERST 2007... voor ons wordt deze 1ste Kerstdag er één van rust en rustig nagenieten. Want wat was het gisteren leuk en gezellig! Maar daar over zo meteen meer

1ste Kerstdag. In het engels is er maar één kerstdag en dat is vandaag, Xmas day. Morgen, 2de kerstdag in Nederland, heet dan Boxing day. Waar die naam vandaan komt weet ik niet maar met een bokswedstrijd zal het weinig van doen hebben tenzij er wellicht hier en daar om cadeautjes gevochten wordt of zo ;-)) Boxing day? Wie het weet mag het zeggen...

En gisteren was dan Kerstavond, Xmas-eve. De avond vóór Kerst en niet de avond van 1ste kerstdag dus. Dat begreep ik vroeger ook nooit ;-)

Maar terug naar gisteren. Ik sloot af toen er mensen begonnen binnen te druppelen. Simone lag op dat moment al weer in het water want na dat GIGA onweer van die ochtend, waar iedereen het bij binnenkomst over had, werd het langzaam blauw boven de oceaan. Nog wel winderig maar lekker genoeg om even buiten te zitten. Toen me dat meteen te warm werd in de zon ben ik een dutje gaan doen. Dat was van zo half 4 's middags. Toen ik om 5 uur weer m'n slaapkamer uit kwam was inmiddels iedereen aanwezig, 12 man/vrouw/kind in totaal. De eettafel was veranderd in buffettafel met salades en sauzen gemaakt door René & Annemarie. Het kersttafelkleed kwam me bekend voor. Uit Rick zijn winkel nog. Het gaat al heel wat jaren mee en heeft onze kersttafel in Almere gedekt, kerstbuffetten in ons guesthouse, kerst op de farm opgevrolijkt en nu zie ik het dus weer hier en... 't blijft een mooi kleed ;-)
Het espresso apparaat maakt meteen al overuren maar ik neem witte wijn. Klein beetje met veel ijs, dan komt het niet zo hard aan. De barbeq... eh nee, de braai is naar de veranda verplaatst want tijdens mijn slaapje is het weer bewolkt geworden. Komt er weer onweer? Het lijkt er wel op. Nou ja, toch gezellig met z'n allen binnen eten dus. Na m'n eerste bordje salade rij ik even naar buiten de veranda op waar René staat te braaien. Het miezert zachtjes nu... jammer van het buiten eten maar ach, nogmaals met z'n allen binnen is ook gezellig. Kip en lam aan een stokje passeren mijn bord en nog een lamsworstje ook. Dat giet ik weg met een 2de glas witte wijn met veel ijs. Ik heb heerlijk gegeten maar ben niet 'stuffed' omdat het allemaal lichte 'somerkos' is. Overal zitten en staan mensen, liggen borden en staan glazen. Het is een gezellige boel en ook Mariah mag nog even haar strotje luid opentrekken en zet mensen aan het swingen en zingen. Zo hadden we het ons precies voorgesteld. Heerlijk!! Maar het mooiste komt nog...

Zo snel als de wolken kwamen zijn ze ook weer weg én... de wind is nu ook weg. 't Is nu een uurtje of 7 in de avond en het is ineens weer heerlijk weer. Het eten is klaar en de terrasdeuren gaan weer open. Eén voor één verdwijnt iedereen die klaar is met eten weer voorzichtig naar buiten. Met nog 1 uur tot zonsondergang is het heerlijk toeven op het terras, ligstoelen worden bezet, andere stoelen snel naar buiten gesleept. Koppen in de zon. Wauw, dit is niet te geloven en met alleen maar blauwe lucht boven de oceaan beloofd het een mooie zonsondergang te worden... een mooi 'toetje' van een dag waarop we zo'n beetje alle mogelijke weertypes hebben gezien met het mooiste op het eind.
Al snel klinkt er weer gespetter, uit de pool dus. Simone ligt er in en Bert volgt en neemt haar op zijn schouders. Op die manier kan zij bij de 'druif' boven het water om daar de laatste kerstballen in te hangen :-)) Inmiddels verschijnen er bordjes met dessert en koppen espresso buiten op het terras. Iedereen geniet van dit van dit toetje, een lekker einde van het eten en een schitterend einde van deze dag.

De zon zakt, langzaam wordt het donker en het is windstil. We kletsen en borrelen gezellig na. Waxine kaarsjes komen te voorschijn en worden aangestoken en dan ziet het er zo uit:

Als een sprookje uit 'Duizend-en-één nacht'!! Echt magical....

Tot laat is iedereen buiten en zit ik nog steeds in korte broek en zonder sokken buiten... muziek klinkt uit de kamer en bij bekende gaynummers wordt vrolijk meegezongen en gedanst (neem nog een borrel en joint jongens:-)), het is heeeeerlijk, ongelofelijk na dat zware onweer die ochtend. Uiteindelijk verzamelen we weer binnen bij de boom. Kadootjes over en weer en in de keuken knalt een champagne kurk. Ja doe mij ook maar, met een rietje. Nee, geen ranja ;-)) Chocolade kransjes en bolletje sneeuwmankoekjes vergezellen de champagne van koelkast naar kamer naar gretige monden. Na de kadootjes nog even een 'showtje' van Mart in drag... en we liggen allemaal weer dubbel.

Time to say goodbye... wàt een onvergetelijke dag. Met Bert, Mart en Rick zit ik nog even na in een weer rustig huis. Zarah ligt bekaf te slapen... eerst al dat onweer, toen al dat bedelen... ze heeft aardig wat kilometers afgelegd vandaag van tafel naar keuken, van bord naar bord, van binnen naar buiten ;-)
Na nog een beetje 'champa met een rietje' zoek ook ik m'n bedje op. Zzzzzlaap lekkel... :-))

Einde kerstavond.

Terug naar vandaag, Xmas day. Inmiddels laat op de avond en ik heb genoeg getypt vind ik. Heb het er warm van. Vandaag was voor ons een rustige dag van bijkomen na de geslaagde dag van gisteren. Er gebeurde dus niet veel maar wat er gebeurde, dat vertel ik jullie morgen... als jullie aan het bijkomen van de konijnen, hazen of ander 'wild'.

Liefs,
Roland
xx

2 comments:

Ed Degroot said...

fijn dat je zo'n leuke Kerst hebt gehad.boxing day heet zo omdat op deze dag destijds de armen pas beloond werden en hun box opengemaakt mocht worden.doei, Ed

Unknown said...

Hier dan je antwoord over Boxing day:

Boxing Day is a traditional celebration, dating back to the Middle Ages, and consisted of the practice of giving out gifts to employees, the poor, or to people in a lower social class. The name has numerous folk etymologies[3]; the Oxford English Dictionary attributes it to the Christmas box; the verb box meaning: "To give a Christmas-box (colloq.); whence boxing-day."